Избират представителя на община Панагюрище за изработване на областната здравна карта

Избор на представител от община Панагюрище за участие в комисия за изработване на областна здравна карта ще бъде направен на предстоящото в четвъртък заседание на Общински съвет. Народното събрание одобри създаването на Национална здравна карта, след гласуваните на второ четене на промени в Закона за лечебните заведения. Тя ще се изработва въз основа на областни здравни карти.

За изработването на областната здравна карта министърът на здравеопазването ще назначава комисия във всяка област, която включва областния управител, двама представители на регионалната здравна инспекция, двама представители на РЗОК, двама представители на районната колегия на БЛС, един представител на районната колегия на БЗС, един представител на регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и един представител на представителните организации за защита правата на пациентите.

Общините ще определят отделно свои представители.

Самото решение пък ще се взима от национална комисия, отново доминирана от държавата, с председател здравният министър и участници управителят на здравната каса (назначава се от парламента) и директорите на Националния център по обществено здраве и Изпълнителна агенция „Медицински одит“, които се назначават от здравния министър.
Националната здравна карта трябва да бъде създадена на база изследване на реалните потребности на пациентите и би трябвало да помогне на здравната каса да започне да финансира самото лечение, а не както сега – болниците.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn