Известната поетеса Надежда Захариева разказа за хубавите и тежки моменти от своя живот пред панагюрци

Известната поетеса и писателка Надежда Захариева гостува в Панагюрище на 11 март. Събитието премина под мотото „За жената в стих и песен” и се проведе в музикалната зала на Народно читалище „Виделина-1865” в присъствието на десетки почитатели на нейната поезия, които още преди началото на срещата побързаха да получат автограф от поетесата.
„Надежда Захариева е синоним на женската душа, всеотдайност, женската способност да обича и да прощава”, каза Мария Бегова.
Всички със затаен дъх слушаха Надежда Захариева, която разказа за хубавите и тежки моменти от своя живот, за привилегията и удоволствието да бъде съпруга на големия поет Дамян Дамянов. „Дамян беше като плодно дърво, на което аз бях подпората, за да не попадат плодовете”, изрази се метафорично Захариева.Тя прочете пред аудиторията част от стиховете си, а стихосбирката „Горчивият вкус на живота” определи като нейната автобиография. „Стихът винаги тръгва от конкретен повод. За да седна да напиша нещо, първо трябва да ми се е случило нещо необикновено … Иначе не мога да пиша.Предпочитам да седна да прочета, отколкото просто ей така да напиша нещо… „, сподели поетесата.
„Човек може да бъде добър или лош, въпросът е да избереш какъв да бъдеш! Трябва да бъдем добри! Желанието за щастие, ако не извира от нас самите, никой не може да ни направи щастливи!”, подчерта Надежда Захариева.
Надежда Захариева е автор на много любими на българина песни като „Може би“ на група Сигнал, „Разпилей ме ти цялата“ на Лили Иванова и „Любовта е“ на Хайгашот Агасян. Пише текстове за песни и на редица фолк-изпълнители.
През миналата година Захариева получи престижната награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос към българската книжовност и литература.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn