Изключително ценна за православния свят реликва ще пристигне в Панагюрище

Изключително ценната за православния свят реликва – обувката на Свети Спиридон, ще пристигне в Панагюрище на 31 юли, петък. В знак на християнска почит и уважение тя ще бъде донесена лично от митрополита на о-в Корфу Нектарий. Гостуването е по инициатива на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и на църковното настоятелство към храма “Свето Въведение Богородично” в Панагюрище. На 1 август ще бъде организирана церемония по посрещането църковната реликва. „Обувката на Св. Спиридон е една от редките ценности в православния свят и за нас е изключителна чест, че тя ще бъде донесена за поклонение в нашия град“, коментира Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия протойерей Атанас Манолов.

Житието на светеца разказва, че той е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Бил винаги смирен по сърце и благ по живот. Станал епископ в кипърския град Тримитунт и взел участие в Първия вселенски събор в Никея. Скоро след като станал епископ, св. Спиридон се прославил с чудотворна дарба. Постоянно при него идвали болни за помощ и изцерение, изгонвал демони, съкрушавал идолите, възкрeсявал мъртви, царе и народ му оказвали почит, но светият мъж ревностно пазел смиреното сърце, защото знаел, че земната слава е нищожна. В епископския си сан той запазил своите прости обичаи: избягвал всякакъв разкош, продължавал да се занимава със земеделие и сам заедно с жътварите жънел своите ниви; във всяко време бил достъпен за бедните, като употребявал за подпомагане всичко, което имал – давал помощи и съвети, поучавал с прости думи, пълни с любов и божествена мъдрост.

С Божията благодат честните мощи на Св. Спиридон пребивават нетленни. Особено забележително е, че тялото му се е съхранило почти без видими изменения, включително косите, зъбите и цветът на кожата. Удивителен факт е, че тялото на светителя има постоянна телесна температура от 36,6 градуса. Мощите му се пазели в Тримитунт до средата на VII в., когато поради набезите на нашественици били пренесени в Константинопол. През 1453 г. при превземането на Константинопол от турците мощите били пренесени на о. Керкира (Корфу), където се намират и до днес.

Според местните жители именно благодарение на него Корфу никога не е бил завладяван от османските турци. Мощите на Св. Спиридон се съхраняват в сребърен саркофаг в самата църква „Св. Спиридон“ в Керкира (гръцкото име на Корфу). Всяка година мощите му се изнасят за поклонение, само три пъти годишно – на Великден, на 11 август – датата, на която Св. Спиридон е спасил острова от нападението на турците, и на празника му – 12 декември. На два пъти през годината се сменят одеждите, с които са облечени мощите му. Удивителното в случая е, че винаги тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени, а обувките много износени, затова и мнозина вярват, че и до ден-днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn