Излезе книга, събрала спомените на участника в Априлското въстание Мильо Балтов

Излезнаха от печат спомените на Мильо Тодоров Балтов „Животоописанието ми“, съобщават от Исторически музей -Панагюрище.
Животоописанието ми“ е ценен източник за осветляването на редица събития от втората половина на XIX в. Част от спомените са публикувани през 1976 г. Спомените на  Балтов се съхраняват в Исторически музей-Панагюрище. Записани са на 43 листа в бележник. „Животоописанието ми“ обхваща периода от м. май 1852 г. до м. февруари 1883 г.
Мильо Балтов е роден е в гр. Стрелча. Развива търговска дейност, един от ръководителите на Априлското въстание в Стрелча. Бил е учител. Занимава се с просветни, търговски и административни дела. Кмет на Стрелча в периода 1894 – 1897 г. Умира на 14 февруари 1909 г.
Мильо Балтов накратко и конкретно описва съществени моменти от живота си – семейството си, своето образование, любовта си към Дона Чиширанова, времето на подготовката, хода и погрома на Априлското въстание и др. В този ценен източник на спомени откриваме отговора на въпроса за освобождението на копривщенските революционери, за изясняването на въпроса за четата от Стрелча, изясняват се редица събития от историята на родния край, в който Мильо Балтови има съществено участие.
Книгата е съвместна продукция на Исторически музей-Панагюрище и Исторически музей-Стрелча. Излиза благодарение на спомоществувателството на един млад родолюбец, трето поколение граждански пилот – Рашко Тодоров Белчов, споделят от културната институция.
Oborishte.bg
Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn