Излезе от печат сборникът с разкази „По панагюрски 3” на Дида Гемиджиева

Излезе от печат книгата на Дида Гемиджиева „По панагюрски” 3, сборник с разкази. Както в първите две книги от поредицата, и тук героите са панагюрци, които в ежедневието си употребяват думи и изрази от панагюрския диалект. Художник на корицата и илюстрациите е Стайо Гарноев. Книгата е издадена в панагюрската Издателска къща „Оборище”.

Сюжетът на разказите разкрива живота в Панагюрище през ХХ век с упадъка на занаятите: златарството в „Майстор Илия”, мутафчийството в „Баро” ; със сблъсъка на моралните ценности на млади и стари – „Гостенката”; с решаването на вечните проблеми на любовта, пиянството, завистта, възпитанието – „Даскал Митьо”, „Карък”, „Да та сайдишат”, „Подир икиндия”.

Повечето герои имат реален житейски прототип – баща и син Златареви, учителят Сугарев, но някои са плод на авторската фантазия с цел типизация на явление и характер. Такъв е случаят с Барото. Мутафчията Илия Баров има само дъщери, но образът на пенкелера – парвеню трябваше да бъде мъж.

За осемдесетгодишния си живот писателката е натрупала много знания и преживявания от съприкосновение със съдбата на своите съграждани като дългогодишна учителка. Като филолог тя създава разкази със стройна композиция, с богата образна система и свеж панагюрски хумор.

Сборникът с разкази „По панагюрски 3” е едно от одобрените от Община Панагюрище проектни предложения за финансиране на местни творци по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно“ за 2023 година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn