Изложбата „Облекло във времето“ (средата на XIX – края на XX в.) отпътува за Варна

Съвместната изложба на Регионален исторически музей – Варна с Исторически музей – Панагюрище „Облекло във времето (средата на ХIХ- края на ХХ в.)” отпътува за морската ни столица. Експозицията ще бъде изложена в зала „Север“ на Археологически музей – Варна от 21.07  до 12.08. 2016г. На официалното откриване, което ще се състои на 21 юли в 17 :00 часа от страна на Исторически музей – Панагюрище ще присъства главен уредник Ирина Ботева.

izlojba muzei

Съвместната изложба на Регионален исторически музей – Варна с Исторически музей – Панагюрище „Облекло във времето (средата на ХIХ- края на ХХ в.)” показва прехода и приемствеността от традиционно облекло от средата на 19 век към модерно облекло до края на 20 век. В нея Исторически музей – Панагюрище представя образци на местното градско облекло от средата на 19 век и началото на 20 век. Регионален исторически музей – Варна представя дамско облекло от началото на ХХ в. от отдел „Нова история“ и модерно облекло и аксесоари от времето на социализма, съхранявани във фондовете на отдел „Най-нова история“. Посетителите могат да видят разликата между териториалната специфичност на народната панагюрска носия и универсалността на социалистическото облекло, модни тенденции, платове, модели и аксесоари.
Тематични табла, допълващи експонатите, разказват за развитието на градското облекло от традиционно към модерно и представят модните тенденции по десетилетия.
В продължение на един месец изложбата „Облекло във времето“ се радваше на голям интерес в панагюрския музей.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn