Изложбата, посветена на 80 години от проучванията на Селищна могила Юнаците беше открита в Исторически музей-Панагюрище

На 12 февруари, в зала трезор на „Панагюрско златно съкровище” в Исторически музей-Панагюрище, беше открита гостуващата изложба на РИМ-Пазарджик. Експозицията е посветена на 80 години от проучванията на Селищна могила Юнаците, Пазардшико.

Събитието откри доц. д-р Атанас Шопов, директор на ИМ-Панагюрище, след което даде думата на Адриана Божкова, уредник в РИМ-Пазарджик, която е един от кураторите на изложбата. Тя накратко запозна присъстващите с проучванията на обекта и с по значимите открития до този момент. В двете витрини са експонирани разнообразни предмети, открити по време на археологическите разкопки, илюстрират различни теми, свързани с живота на обитателите на селището през халколитната и ранната бронзова епоха. Предмети от глина, кост, мрамор, метал и др.


Голяма част от предметите се експонират за първи път пред публика. Сред тях са златните находки, датирани около 4600 – 4500 г. пр. Хр., доказателство, че това е най-старото обработено злато, намерено до момента в Европа. Многобройната култова пластика – антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни фигури и съдчета, представя почитаните божества и религиозните вярвания на древните обитатели на селището.
Значимо място в изложбата е отделено на керамичните съдове и изделия, които показват развитието и характерните особености на керамиката в различните хронологически пластове.
Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Посетителите ще могат да разгледат експозицията до 30 април 2020 г.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn