Изложба в музея показва за пръв път пълния комплект на Панагюрското сребърно съкровище

За пръв път след 115 години, откритото съкровище от могила Мрамор Панагюрско сребърно съкровище, напусна залата трезор на Националния Археологически Институт с музей – БАН и се завърна в Исторически музей – Панагюрище.

Експозицията беше открита официално днес, 5 юни, в информационната зала на „Зала трезор на Панагюрското златно съкровище”. Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на „Асарел – Медет” АД.

Сред присъстващите на културното събитие бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, доц. Христо Попов, зам. – директор на Националния археологически институт и музей при БАН, Галя Костова, прокурист в „Асарел Медет”АД, много граждани.

„Изложбата преминава и под още една годишнина, 75 години от откриването на Исторически музей – Панагюрище. Благодарение на доброто партньорство между Националния археологически институт с музей– БАН , Исторически музей – Панагюрище, община Панагюрище и „Асарел – Медет” АД, експозицията стана факт”, каза в началото на събитието археологът Васил Кацаров и припомни историята на откриването на ценната находка.”След създаването на музея през 1943 година, хората които работят в музея, поредица археолози Петър Върбанов, Петко Пунтев, Атанас Атанасов, Лиляна Дончева и Георги Абдулов, са дали своя принос в проучванията, изследванията и популяризирането на археологическите паметници на територията на община Панагюрище и Панагюрския  край”, подчерта Кацаров.

„Удоволствие и празник е за нас, че имаме възможност да посрещнем у дома две неща, две деца на Панагюрище, т.е. две съкровища. И нека от тук нататък, хората които не знаят, да разберат, че наличието на богатства и съкровища в нашия край, не е изолирано явление. И, ако около популярното златно съкровище съществуват много въпроси, то съкровището, открито няколко десетилетия преди това, говори много добре, че Панагюрското златно съкровище не е изолирано явление. Това е и целта на екипа на музея, да ги съберем у дома”, каза директорът на музея доц.д-р Атанас Шопов и благодари за доброто сътрудничество с Националния Археологически Институт с музей – БАН.

Доц. Христо Попов поздрави доц.Шопов и Васил Кацаров за инициативата и направеното от тях за реализацията на изложбата, благодари на колегите си от Националния Археологически Институт.”Някои от нещата, които ще видите в тази изложба се показват за първи път. От времето, когато са открити през 1903 година и са постъпили в нашите фондове, на практика голяма част от експонатите не са реставрирани.Някои от артефактите имаха сериозна нужда от реставрация и консервация, и благодаря на „Асарел Медет” за финансовата подкрепа, това да бъде направено”, каза доц.Попов.

Той подари каталози със съкровището на Галя Костова, прокурист в „Асарел Медет”АД и на директора на панагюрския музей доц. Шопов.

„В днешното забързано време изключително редки са миговете, в които можем да се насладим на нещо толкова красиво, неповторимо. Огромно удоволствие е за нас, че второ панагюрско съкровище се завръща у дома. Това е още едно доказателство, че нашият край е събрал величието на всички исторически епохи. За нас като ръководство на „Асарел Медет”АД нямаше никакво колебание да подкрепим тази благородна инициатива, да инвестираме в реставрацията на тези експонати, за да могат те да станат достояние на широката публика”, подчерта прокуристът Костова.

Кметът на община Панагюрище изказа благодарност на екипа на Националния Арехеологически институт и музей при БАН за направения жест към панагюрци, на екипа на Исторически музей-Панагюрище, които работят за популяризиране на историческото минало на града, а посредством него и настоящето на Панагюрище, на спонсорите „Асарел Медет”АД, защото без тях  жителите на града нямаше да могат да се насладят на тези две съкровища.

С интересна презентация археологът от Исторически музей-Панагюрище Васил Кацаров запозна присъстващите с експонатите в гостуващата изложба.

Панагюрското сребърно съкровище е открито през далечната 1903 г. в могила, разположена в периферията на античното селище Мрамор, южно от града. Единствената информация с която разполагаме от откриването е публикацията на Богдан Филов излязла от печат през 1919 г. От нея става ясно, че съкровището е открито през месец май 1903 г. край Панагюрище. От София е командирован тогавашният директор на Народния музей Вацлав Добруски, който описва в протокол, че освен погребания владетел в могилата отстрани е бил погребан и неговия кон. Вероятно покойникът е бил богат и могъщ владетел, представител на една от водещите династии, живял през първата половина на IV в. пр. Хр. по времето на разцвета на Одриската държава. Репертоарът от находки в могилата, които може да определим като своеобразно съкровище, е разнообразен и включва над 70 експоната с висока художествена стойност, изработени от злато, сребро, бронз, желязо и глина. Характеристиката на съкровището и неговото значение позволява за пръв път да се постави въпросът за стойността на тракийското изобразително изкуство, като самостоятелно направление в българската наука.

Всички присъстващи с интерес разгледаха артефактите в експозицията. До края на годината гостите и жителите на Панагюрище ще имат възможност да се запознаят отблизо с ценната находка.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn