Изложба живопис-мозайка „Да помним миналото си, за да ни има в бъдещето“ на Радка Маркова (Калпакова) беше открита в Исторически музей-Панагюрище

В Исторически музей-Панагюрище днес беше открита изложба живопис-мозайка „Да помним миналото си, за да ни има в бъдещето“ на Радка Маркова (Калпакова). Културното събитие уважиха много близки и приятели на художничката, любители на изобразителното изкуство

radkkkk

.„С авторската изложба на Радка Маркова днес в Панагюрище стартира Салон на изкуствата, който е част от Европейските дни на изкуствата, които са през месец септември. Представяме изложба на един млад човек от нашия град, а мотото е твърде сакрално „Да помним миналото си, за да ни има в бъдещето“, каза директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов. Това е втората самостоятелна изложба на живеещата в Петрич панагюрка, художничката Радка Маркова (Калпакова). Първата е била преди 10 години. „Който познава нейното творчество сега ще има възможност да се убеди в израстването и като творец”, допълни доц. Шопов.

DSC08434

Изложбата и авторката бяха представени от Елка Дееничина, преподавател по изобразително изкуство в ОУ”Проф. Марин Дринов” и първият учител, показал на художничката че има един друг свят, който се нарича изкуство. „Тя е моя любима ученичка, с която много се гордея”, сподели с вълнение Дееничина.

IMG_8501 IMG_8504

Образованието си Маркова продължава в СОУ”Нешо Бончев”, Учителския институт „Иван Рилски”, гр.Дупница,  ЮЗУ”Неофит Рилски”, гр.Благоевград. В момента е старши учител в 3-то ОУ”Гоце Делчев” в Петрич, където е омъжена и живее от години със семейството си, което много я подкрепя. Нейни ученици са носители на дипломи, грамоти и награди от общински, национални и международни конкурси. Като творец Радка има много участия в колективни, самостоятелни изложби, пленери и бианалета в гр.Петрич, Стара Загора, Благоевград, Македония. С мозайка се занимава от 6 години. Вдъхновението и идва след една екскурзия до Италия, където посещава катедралата Сан Марко във Венеция. Пленена е от мозайките на големите ренесансови художници. В началото започва с имитация на мозайка. Материалите, които използва са керамични плочки, речни и морски камъчета. После започва да  работи с професионални материали. Мозайките и са абстрактни и тематични. Обича да рисува цветя, птици и женски образи.  Вдъхновението и идва от природата. С любов и търпение подбира цветовете, предимно топли и контрастни. Успяла е да превърне студения материал, с който работи в прекрасни картини.

„Радвам се, че искрата, която съм запалила у нея към изобразителното изкуство, таланта и, упоритостта и , са я превърнали в любим учител, творец”, каза с вълнение Елка Дееничина.

„Госпожа Дееничина винаги ме е вдъхновявала, и това което съм аз сега като учител, е благодарение на нея. Няма да говоря за моето изкуство, то говори само за себе”, сподели художничката Радка Маркова (Калпакова). Тя благодари на всички, уважили нейната изложба, и обеща, че няма да чака още 10 години, за да направи трета изложба в родния си град Панагюрище. Присъстващите разгледаха с интерес експозицията – един букет от багри, форми и послания.

IMG_8506 IMG_8507 IMG_8508 IMG_8509IMG_8515 IMG_8518 IMG_8520 IMG_8521IMG_8525 IMG_8526 IMG_8532 IMG_8533

Изложбата „Да помним миналото си, за да ни има в бъдещето“ включва 28 творби и ще остане в Исторически музей-Панагюрище  до 25 септември.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn