Изложба за раждането на Луната се открива на 28 януари в Националния музей „Земята и хората“. Спонсор от българска страна е Фондация „Асарел“

Временната изложба „Раждането на Луната – геоложка история“, организирана от Националния център за научни изследвания (CNRS) на Франция, ще бъде открита на 28 януари, от 16.00 ч., в Националния музей „Земята и хората“, съобщиха от институцията.

Изложбата разказва за образуването на Луната в контекста на геоложката еволюция на Земята и Слънчевата система, скалите и минералите, образуващи нашата планета и голяма част от обектите около нас. Тази вълнуваща геоложка история е разказана в постери, 3D модели, холограми, видеопрожекции, образци от минерали, скали и метеорити, сред които и парче от най-стария метеорит в Слънчевата система, отбелязват от музея.

Музейните специалисти са изготвили и специален тест за желаещите да посетят изложбата. Необходимо е бъдещите посетители да отговорят дали знаят, че Луната е образувана в един миг, когато нашата слънчева система току-що се е формирала; че е родена от катастрофален сблъсък на две планети, разрушени при този удар; че Земята е кондензирана само за два дни и че оттогава, с течение на геоложкото време, тя се развива, както и нейните минерали и скали. Всеки, който е отговорил с „не“ или желае да научи повече, може да посети Националният музей „Земята и хората“ и да разгледа експозицията „Раждането на Луната – геоложка история“ от 28 януари до 7 септември, отбелязват от институцията.

Изложбата се организира по проект, финансиран от Европейския съвет за научни изследвания (ERC) към Европейския съюз по Програма за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ (споразумение за безвъзмездна помощ щ 681818). Спонсор от българска страна е Фондация „Асарел“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn