Изложба „Капчици вяра” на художника Светослав Вълев беше открита в с. Попинци

На 28 ноември 2023г., в Народно читалище „Искра-1872” с. Попинци беше открита изложба „Капчици вяра” – колекция от картини и икони на художника Светослав Вълев, съобщи секретарят на читалището Донка Шопова. Инициативата е част от Културния календар на НЧ „Искра-1872” и Община Панагюрище.

Колекцията от акварели и икони е подредена във фоайето на читалището и ще може да бъде разгледана до 8 декември, включително.

На откриването художникът Светослав Вълев сподели моменти от своя творчески път и с интерес се запозна с историята на читалището и село Попинци, в присъствието на кмета Гено Галчев.

Светослав Вълев е български художник, роден през 1968 г. в гр. София. Още от детска възраст започва да изучава рисуване в Двореца на децата (сегашната Духовна семинария), а след гимназията и редовната служба в армията, работи във ВИТИЗ и изучава „История на християнското изкуство” в НБУ. Защитава изпит по иконопис и става член на Задругата на Майсторите към Министерството на Културата.

През 1996 г. е приет в Частна художествена академия ,,Жул Паскин”. Завършва специалност „Маркетинг и реклама“ в УНСС през 1999 г.  От 1996 г. прави изложби на икони в галерия „Артос” – София, а също и в замък „Есенбург”, Нидерландия. През 1999 г. осъществява своя изложба и в Хайдервик Нидерландия с провеждане на курс по иконопис, за което получава много положителни отзиви в пресата. През 2000 г. представя на изложба свои икони в манастира „Тер Апел”, Нидерландия, а през 2002 г. издава каталог за българско изкуство.  Светослав Вълев организира и участва в Арт фестивал в старата папска столица Витербо, Италия. Изложбата се провежда в Посолството на Суверенния Малтийски орден (Суверенен военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта). Награден е с плакет от областния управител на община Витербо. Продължава активна дейност като иконописец и художник, като през 2017 г. участва във възстановяването на липсващите икони на храма „Покров Богородичен” в с. Диканя.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn