Изложба от картини и фотографии, направени по време на Националния пленер „Стефан Чуклев” беше открита в музея

В Деня на християнското семейство – 21 ноември, в Исторически музей- Панагюрище беше открита изложба, съставена от картините и фотографиите направени по време на Националния пленер „Стефан Чуклев”, организиран от „Ротари клуб“ – Панагюрище през месец юни.

Пленерът се проведе едновременно в няколко града в България – София, Пазарджик, Варна и Панагюрище, а темата бе „Вода“.

Изложбата беше открита от президента на Ротари клуб – Панагюрище Нистор Хаинов.

„Основна идея на това събитие е да покаже, че всички участници в него са едно цяло, затова и изложбата се открива навръх светлия празник Ден на християнското семейство“, заяви Хаинов.

След това бяха връчени премиите „Стефан Чуклев” на двама млади панагюрски таланти – Натали Калпакова, студентка в Австрия, специалност „Графичен дизайн” и Никола Узунов, студент в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Фотография и операторско майсторство”. Наградите получиха техните родители, тъй като самите призьори не присъстваха на събитието.

 „Радвам се, в нашия град се организират събития като този национален пленер – това е пътят младите хора да се ангажират със занимания свързани с изкуство и култура, като по този начин да се откъснат от възпитанието на улицата“, сподели Борислав Чуклев – бащата на патрона на пленера.

Директорът на Музея доц. д-р Атанас Шопов, като домакин на събитието, пожела пленерът да стане „една традиция, едно начало, с което ние да тачим нашите млади хора“.

Наградата – премия „Стефан Чуклев”, учредена от панагюрските ротарианци се връчва за втора поредна година. Първите удостоени с наградата през миналата година бяха младите художнички Анастасия Лулчева и София Николаева, талантливите певици Габриела Шкодрева, Виктория Манева и Цветалина Шопова.

Това е още един начин да бъде почетена и запазена паметта на един прекрасен, млад, талантлив, жизнен човек, страстен фотограф и пътешественик, чийто живот бе прекъснат твърде рано, заявяват организаторите.

Желанието на „Ротари клуб” – Панагюрище е връчването на тази премия да се превърне в традиция, като всяка година да бъдат стимулирани млади, талантливи хора, изявяващи се в различни сфери.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn