Изложба „Панагюрище и Балканските войни“ откриха в музея

В навечерието на 22 септември – Денят на Независимостта на България, в изложбената зала на Исторически музей – Панагюрище беше открита изложба „Панагюрище и Балканските войни“, посветена на 110-годишнина от Балканските войни 1912 – 1913 г.

Чрез фотодокументални табла и веществена експозиция се проследява историята на Балканските войни и участието на панагюрци в тях.

Автори на изложбата са доц. д-р Атанас Шопов, Ирина Ботева, Георги Керкеняков, Методи Навущанов и Манол Панчовски.

 

Екипът, работил по изложбата е направил всичко възможно да покаже мелодрамата и психиката на една война. Хората са обикновени, всеки от тях отива там, за да защитава съдбата си. Това е един детайл от нашата история, нашето минало, ние трябва да ги помним тези поуки, за да не допускаме грешки. Защото, в тези национални войни българите показват мъжество и героизъм, показват че могат да превземат най-непревземаемите крепости. Принос в това направление имат и панагюрци, които участват в тези Балкански войни за национално обединение“, каза при откриването на експозицията директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn