Изложба, посветена на видния панагюрец Петър Карапетров

На 15 юли в Исторически музей-Панагюрище беше открита фотодокументална изложба „Петър Карапетров /Черновежд/, творец, общественик, историк“. Тя представя част от живота и делото на видния панагюрец. Автори на експозицията са ст.н.с. II ст. д-р Атанас Шопов и Мария Чолакова.

izlojbaizlojba 1

Художник е Манол Панчовски. Изложбата се организира от Исторически музей – Панагюрище и Община Панагюрище по повод 170 години от рождението на Петър Карапетров.
Петър Панталеев Карапетров (с литературен псевдоним Черновежд) е публицист, печатар, книгоиздател, редактор на в. „Ден“, историк на Панагюрище. Той е един от просветните и будни умове на своето време. Произхожда от семейство на заможни джелепи.

p karapetrovP1070968
На 27 юли 1865 г. основал панагюрското читалище „Виделина“, на което станал пръв председател. През 1866 г. заминава за Цариград, където се отдал на просветна и книжовна дейност. През 1873 г. става председател на българското печатарско и книгоиздателско дружество „Промишление“, основано през 1870 г. Става издател на в. „Ден“ – един от най-известните български вестници, излизащи в Цариград в навечерието на Априлското въстание. През 1879г. бил назначен за член на Окръжния съд в гр. Кюстендил и после секретар на Върховния касационен съд. През 1880 г. е избран за народен представител на Кюстендилска околия в Народното събрание. Бил е първи софийски мирови съдия, началник на прокурорско отделение, главен секретар на Министерството на правосъдието, член на Софийския окръжен съд, началник на отделение в Министерсвото на просветата. Автор е на книги за българската история и история на Панагюрище. Избран е за дописен член на Българското книживно дружество, днешната Българска Академия на науките.

nadpis
Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn