Изложба, посветена на признатия творец с панагюрски корени Олга Брадистилова

Възпоменателна изложба, посветена на художничката с изключително международно признание Олга Брадистилова, ще бъде открита в Исторически музей в Панагюрище. Събитието е включено в Европейски дни на наследството, инициатива, която Община Панагюрище и Исторически музей подкрепят. Откриването на изложбата ще се състои на 27 септември и е с начален час 17:30.

Олга Брадистилова е родена е на 3 октомври 1908 година в град Стара Загора в семейството на видни възрожденци и интелектуалци. Родителите ѝ Стою и Стояна Брадистилови са от град Панагюрище. Баща й е генерал, герой от Балканските войни, носител на ордени за храброст и военни заслуги, а майка й едва е оцеляла при погрома на Априлското въстание в Панагюрище.

Олга Брадистилова е майстор на класическите жанрове – портрет, пейзаж, натюрморт, признат творец и майстор на голите тела.  Целият й живот и творчество са посветени на живописта, оставайки след себе си едно неизчерпаемо богатство което и до днес носи духа на голямата българска художничка. След смъртта ѝ нейният брат Виктор Брадистилов дарява на Панагюрище почти всички съхранени в ателието картини.

Тя е наградена с ордена „Златен легион“ за приноса й към изобразителното изкуство на Италия, златен медал за поезия и изкуство „Анибал Каро“. В България е отличена с орден „Кирил и Методий“ II степен и с почетен знак „За заслуги към гр. Панагюрище“. Умира на 21 септември 1981 г. в София. Нейното име е вписано на стената на славата в Исторически музей – Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn