Изложба „Първата световна война – героизмът на българския войник” беше открита днес в Исторически музей – Панагюрище

В изложбената зала на Исторически музей- Панагюрище днес официално беше открита изложбата „Първата световна война – героизмът на българския войник”, посветена на 105 години от началото на Балканската война и 100 години от Първата световна война, организирана от община Панагюрище, Исторически музей – Панагюрище и РК „Традиция“.

IMG_9369

Начало на събитието постави директорът на културната институция  доц. д-р Атанас Шопов. Той припомни накратко историческите събития, довели до избухването на Първата световна война и включването на българските войски в нея, като подчерта: „Пътят на българската войска е осеян с голяма слава. Епични са боевете през 1916 година. Никога няма да бъдат забравени битките при Завоя на Черна, за връх Каймак Чалан и редица други. В Тутраканската епопея, в отрядите на българската войска присъстват и много хора от Панагюрище и Панагюрския край. Днес сме се събрали да открием една изложба, в която са експонирани артефакти, които са свидни семейни реликви. Настоящата изложба се състоя именно в благодарение предоставените ни от наследниците на тези български воини веществено документални материали, част от които надяваме се ще постъпят като дарения във фонда на Исторически музей-Панагюрище”.

Доц. Шопов благодари на колегите си Ирина Ботева, главен уредник и завеждащ отдел „Нова история”, Радослав Станчовски, уредник филиал къща музей „Райна Княгиня” и Манол Панчовски, художник и фондохранител за усилията, вложени за подготовката и подредбата на изложбата.

IMG_9372

„Изложбата е посветена на българския войник, този който влиза в боя, и много често е погребан в незнаен гроб, в незнайни места”, каза Ирина Ботева. Тя благодари на хората, откликнали на призива на музея да си спомним за воините, сражавали се за България, като са дарили или предоставили вещи, документи и снимки за изложбата: Лука Тенекиджиев – внук, Любен Лингов, проф. Стефан Чернев, Никола Кръстев, Иван Н. Белишки, РК”Традиция” – Панагюрище, Петко Узунов.

IMG_9380 IMG_9387

Директорът на музея връчи Свидетелства за дарение на Иван Белишки за дарения от него пръстен за принадлежност към Втора Българска армия и кръст за храброст на участници в Първата Световна война, и на Петко Узунов, дарил снимки, свързани с живота в Панагюрище от различни периоди.

IMG_9406

От своя страна председателят на РК „Традиция” – Панагюрище Методи Навущанов поздрави присъстващите и благодари за доброто сътрудничество между музея и клуба.

IMG_9396 IMG_9422
По време на откриването на изложбата музеят получи ново ценно дарение – пръстен за принадлежност към 27 Пехотен чепински полк от Петър Драев – член на НД „Традиция” клон „Родопчани” – Велинград. За дарението д-р Атанас Шопов, директор на музея връчи Свидетелство за дарение.

IMG_9336

Акцент на изложбата „Първата световна война – героизмът на българския войник” е знамето на панагюрското дружество „Инвалид”, което се показва за първи път. Това е знамето, с което завърналите се от фронта войници са показвали своята принадлежност към армията, и с което са участвали в различни възпоменания и шествия.

IMG_9329 IMG_9349 IMG_9350 IMG_9351 IMG_9353 IMG_9354 IMG_9355IMG_9357 IMG_9358 IMG_9359 IMG_9360 IMG_9362 IMG_9363 IMG_9364

В експозицията могат да се видят много документи, снимки, награди, въоръжение, което илюстрира въоръжението на българската и немската войска от една страна и въоръжението на противниковите сили на Съглашението.

IMG_9331 IMG_9332 IMG_9333 IMG_9338 IMG_9340 IMG_9343

Гостите на събитието имаха удоволствието да разгледат артефактите и да се снимат с облечените в униформи от епохата представители на РК „Традиция” – Панагюрище.

IMG_9344 IMG_9347IMG_9326

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn