Изложба „Средногорска палитра“ подредиха местни художници

На 11 ноември вечерта, в изложбената зала на Театър Дом-паметник бе открита изложба „Средногорска палитра“ на панагюрските творци-художници. Културното събитие откри заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище Галина Матанова.

matanova

„С респект към постиженията и желание за Споделеност на творческия заряд и дар на панагюрските творци – художници, на повишената им сетивност и изразителност към богатството на родния ни край, организирахме общинския пленер „Средногорска палитра“.Събитието е част от концепция за споделеност, която назовах „Изкуство с панагюрски дъх – творчество От общността За общността“.Вярвам, че споделянето не ни прави по-слаби, не се използва за цели, различни от съпреживяване, а „строи” мост между нас – хората, или поне не ни, или не бива да ни, разделя…”, каза заместник кметът Матанова и благодари всички майстори на четката взели участие в пленера.

img_2471

В изложбата са подредени картини на местните творци и художници, участвали в Общинския пленер „Средногорска палитра“ през месец септември –  д-р Николай Радулов, Петя Узунова, Нистор Хаинов, Пепа Машева, Лушка Кочева и талантливите ученици Лъчезар Бобеков, Димитър Панчев, Анастасия Лулчева, София Николаева, Евгения Любенова, Христина Зайкова и Цветелина Стрелешка. Част от творците споделиха с присъстващите своите впечатления от пленера.

img_2489

„Много съм щастлив като виждам в лицето на тези млади хора, че изкуството в нашия град се възражда”, каза художникът Нистор Хаинов и отправи послание към младите таланти.”Няма да ви е леко, защото истинското изкуство не е лесна работа. Истинското изкуство не е това, което гали сетивата и възбужда егото у човека, то издига жалони, гради мостове  , придава ярък колорит на посивелия ни до окончателна безцветност  живот.  Скъпи момичета и момчета, мислете със собствените си умове , рисувайте със своите ръце, и не слушайте чужди диктовки . Не казвайте благодаря без истинска причина , и не приемайте с доволна усмивка всички благодарности . Знайте, че етикетното благодарене понякога е висша форма на лицемерие. Бъдете свободни, защото свободата прави изкуството велико!”

img_2493

Пепа Машева представи три млади дарования от Панагюрище – Цветелина Стрелешка, Димитър Панчев и Христина Зайкова, която изпълни и песен, акомпанирайки си на китара.

img_2502

„Повече от 10 години в Панагюрище не бе организиран подобен пленер, и това бе една от причините да го подкрепя”, каза д-р Николай Радулов и изрази надежда, че през годините той ще намери своето развитие и ще се надгражда постепенно, защото това е нещо, което си заслужава.

img_2507

„Това беше едно страхотно изживяване”, сподели с вълнение Петя Узунова.

img_2519

„Особено съм пристрастна към провелия се пленер. Първо, защото Баня е моето родно село, и второ децата, които бяха с нас допринесоха за невероятната творческа атмосфера, внесоха заряд . Радвам се и съм горда , че можем да си оставим четката и палитрата  на достойното наше поколение. Ще бъда много щастлива, ако можем отново да се съберем и да осъществим едно още по-голямо и вълнуващо мероприятие, и да имаме отново удоволствието да го споделим с вас”, каза Лушка Кочева.

img_2529

Всички заедно сътвориха обща картина, която ще бъде първото произведение за следващото съвместно събитие през 2017 година.

img_0485 img_0490 img_0493img_0496

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn