Изложба „С пулса на твореца” подредиха панагюрските творци-художници

На 27-ми октомври, във фоайето на Исторически музей-Панагюрище се състоя официалното откриване на изложбата „С пулса на твореца”.

В експозицията, подредена в изложбената зала на музея са представени творбите на панагюрските творци-художници, участвали в общинския пленер, провел се от 9-ти до 11-ти октомврид-р Николай Радулов, Нистор Хаинов, Лушка Кочева, Елка Дееничина, Пепа Машева, Светлина Илчева, Димитър Панчев, София Николаева и Анастасия Лулчева.

Изложбата откри г-жа Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности” на Община Панагюрище.Поводът днес да бъдем заедно е петото издание на общинския пленер „С пулса на твореца”, който сам по себе си е част от проекта на Община Панагюрище „Изкуство с панагюрски дъх – творчество От общността За общността“, който създадохме преди пет години. Творческа концепция с намерението да покажем част от таланта на панагюрските творци, панагюрските художници, на техни ученици. Да изразим към тях своята благодарност и респект към творческия им път, и разбира се да можем за пореден път да построим мост между нас, хората, което лично аз вярвам, че се получава най-лесно с помощта на изкуството. Наистина то ни прави някак по-чисти, по-отворени към света, повишава сетивността ни и ни дарява онова усещане, че от днес можем да бъдем по-добри, да потърсим своите изразни средства как да се свързваме помежу си, а не да се разделяме“, каза г-жа Матанова.

 

С аплодисментите си присъстващите на културното събитие благодариха на художниците за това, което те са сътворили по време на тридневния пленер.

Панагюрските художници също споделиха своите впечатления, преживявания и емоции, като благодариха на Община Панагюрище за организацията и предоставената възможност за себеизразяване чрез рисуване.

Петото издание на общинския пленер „С пулса на твореца” се проведе в град Панагюрище, под домакинството на Исторически музей-Панагюрище. Творците имаха възможност да рисуват на открито или закрито във всички музейни обекти – Исторически музей, къща-музей „Райна Княгиня“, Тутева и Лекова къщи. Художниците получиха всички необходими материали, за желаещите бяха подсигурени и стативи. Целта на пленера е да предостави възможност за творчески обмен между различните поколения художници.

Присъстващите имаха възможност да разгледат творбите в изложбата, носещи пулса на творците, които са ги създали. Издаден е и специален каталог с картините.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“. Разширен репортаж очаквайте по телевизионно студио „Оборище прим“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn