Изложба „60 години от откриването на Римско монетно съкровище до село Попинци” беше открита в Исторически музей – Панагюрище

Изложба „60 години от откриването на Римско монетно съкровище до село Попинци” беше открита официално на 10 октомври в Исторически музей, зала трезор на Панагюрското златно съкровище.

IMG_9220

Идеята на колектива на Музея е тази зала да се осмисли, като придобие статута на музей, а не на изложбена зала, а това може да стане, когато ние показваме автентични артефакти, които доказват тезата, че златното съкровище в землището на Панагюрище не е изолирано явление”, каза в началото на събитието директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов и подчерта: „Стартираме първата си изложба с ценни артефакти. Идеята ни е тук, в тази зала да гостуват и други съкровища”.  Той загатна в аванс, че вече работят в тази посока.

IMG_9189 IMG_9195 mon

Римското монетно съкровище е открито случайно през 1957 година в землището на с.Попинци,  Панагюрско от Минко Галчев, местен жител. Копаейки с багер при строежа на резервоар за вода за нуждите на тогавашното ТКЗС, той попада на тази колективна сребърна находка, включваща 387 броя монети, с общо тегло 948.82 гр. Първите екземпляри са отсечени по времето на император Веспасиан /69-79/, а последните са от управлението на император Гордиан III (238 – 244). Находката е представена от общо 15 императори и 7 императрици, управлявали Римската империя в периода I – III век сл.Хр.

IMG_9225

Забележително е, че всички монети са в много добро състояние. За нас като културна институция е чест, че притежаваме такава изключително ценна находка”, подчерта археологът в Исторически музей- Панагюрище Васил Кацаров.

IMG_9227

Присъстващите на събитието, сред които и жители на с.Попинци, имаха възможност да разгледат ценните артефакти. Изложбата ще остане в Исторически музей, зала трезор на Панагюрското златно съкровище до края на годината.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn