Изминалият септември е бил най-топлият в историята

Септември 2020 г. е бил най-топлият, регистриран досега в света, съобщава АФП, позовавайки се на данни от европейската служба за спътникови наблюдения „Коперник“.  Възможно е 2020 г. да детронира 2016 г. като най-топлата в света. Септември 2020 г. е бил с 0,05 градуса Целзий по-топъл от септември 2019 г. и с 0,08 градуса по-топъл от септември 2016 г., когато е поставен предишният рекорд. Необичайно високи температури са отчетени в Северен Сибир, Близкия изток, в някои части на Южна Америка и Австралия, предава БНР.
Температурата в Европа през септември тази година е с 0,2 градуса Целзий по-висока, отколкото през предишния най-топъл септември – през 2018 г.
Периодът от 12 месеца от октомври 2019 г. до септември 2020 г. е с 1,28 градуса Целзий над температурите от доиндустриалната епоха.
Температурите са по-високи от нормалното и над Северния ледовит океан. Ледовете там през лятото се свиха до втората най-малка регистрирана площ след 2012 г.
Предишните пет години са най-топлите регистрирани в историята. Новите данни ни приближават още повече към опасната граница, определена от Парижкото споразумение. С него 200 държави се ангажираха да намалят парниковите си емисии, за да бъде ограничено глобалното затопляне до 1,5 градуса Целзий, или в по-лошия случай до 2 градуса Целзий, за да намалее опасността от опустошителни бури, суши и други бедствия.
Планетата ни вече се е затоплила с повече от 1 градус Целзий, към който се добавят средно 0,2 градуса Целзий на десетилетие от края на 70-те години на миналия век.
Спътникови данни за температурата по програмата „Коперник“ се събират от 1979 г., но друга информация от наземни източници не показва по-топла година още от доиндустриалната епоха.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn