Изработването на бюст-паметника на Васил Левски в Панагюрище ще бъде поверено на скулпторите д-р Митко Златанов и Огнян Читаков

Изработването на бюст-паметника на Васил Левски в Панагюрище ще бъде поверено на скулпторите  д-р Митко Златанов и Огнян Читаков. Припомняме, че в края на април Община Панагюрище  обяви, че ще финансира изграждането на бюст-паметник на Васил Левски. Общата височина на паметника ще е 3,20 метра, той ще е бронзов бюст на Васил Левски, поставен на монолитен гранитен постамен. Бюст-паметникът на Левски ще допълни и обогати композицията от съществуващите архитектурни паметници на културата – „Тутева къща“ и къщата на Иван Леков (Койчевата) и тангиращото с тях богато озеленено пешеходно пространство, на територията на което има поставен бюст-паметник на Крайчо Самоходов.

Ето и повече информация за скулпторите:

Д-р Митко Златанов-завършил е Национална художествена академия, специалност „Скулптура”. През 2012 г. е приет за редовен докторант в катедра „Скулптура“ на НХА и през 2016 г. успешно защитава дисертационния си труд на тема „Монументите-ансамбли в България от 60-те до 80-те години на ХХ век. Архитектурно-скулптурното взаимодействие в пространствената структура“. В следствие на това той придобива Образователната и научна степен „доктор“ в научна специалност „Изкуствознание и изобразителни изкуства“.
От 2008 г. до 2016 г. работи като хоноруван преподавател по „Моделиране“ в катедра „Рисуване и моделиране“ към Архитектурния факултет на Университет по архитектура, строителство и геодезия, София. През 2017 г. е назначен като „главен асистент“ към същата катедра. Художественото му творчество в сферата на пластичните изкуства попада и в монументалната, и в декоративната пластика, и в изящното, и в приложното изкуство. Особен интерес проявява към единството във взаимодействието между скулптурата и архитектурата. Както и към интегрирането на произведението на скулптурата в природната среда. Скулптурният портрет, алегорията, фигуративната и „нефигуративната“ пластика са обекти на неговите търсения.
Работи във всички естествени материали: камък, дърво, метал, керамика и др.
Участва в общи изложби в страната и в чужбина, в национални и в международни форуми за скулптура. Осъществил е реализации на монументални творби.

Огнян Читаков е рядък и запомнящ се скулптор. Неговите скулптури са истински триумф на мисълта и техническите умения – една хармонична доминанта на авторовата воля и талант. Огнян Читаков е автор на композицията „Слънце“, разположена сред градината в двора на Исторически музей-Панагюрище. От 2002 г. той участва в общи групови изложби и симпозиуми по скулптура в България. През 2005 г. печели Първа награда в конкурса за млади автори, организиран от фондация „Св. св. Кирил и Методий“, София. През следващата година е с номинация за годишните награди на „Мобилтел“ за съвременно българско изкуство. Също през 2006 г. реализира авторски проект по поръчка на община Вертинген, Германия. От началото на 2007 г. е член на СБХ.
През 2010 г. взема наградата за скулптура на „Националните награди Алианц България 2010“, а през май 2011 г. е първата му самостоятелна изложба „Посоки“ в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn