Имената на Атанас Сугарев и братя Дейкови ще бъдат вписани на Мемориалната стена в музея, решиха на извънредна сесия днес общинските съветници

Имената на Атанас Сугарев и братя Дейкови ще бъдат вписани на Мемориалната стена в Исторически музей-Панагюрище, това решиха общинските съветници на провелата се днес, 19 ноември, извънредна сесия на местния парламент.

Припомняме, че Решения № 599 и 600 от 25.10.2018 г. бяха върнати от кмета на Община Панагюрище Никола Белишки  като незаконосъобразни.

Първото предложение беше прието с 15 гласа „за” и 1”против”.

Второто предложение беше подкрепено с 16 гласа „за” и 1 „против”.

„Нашето решение, легитимно ли ще е, в случай, че гласуваме всички, ако Наредбата на Общински съвет за почетните звания и отличия противоречи на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който е по-висш акт”, попита общинската съветничка от групата на Реформаторски блок Пепа Филина.

„Върнато решение се разглежда по реда на чл.45, ал.10 от Закона за местното самоуправление и местната администрация/ ЗМСМА/, в конкретния случай необходимото мнозинство е от 11 гласа „за”, обясни председателят на Общински съвет Христо Калоянов. „Няма основание да разглеждаме върнато решение по друг ред. Що се касае до Наредбата на Общински съвет за почетните звания и отличия и Правилника към нея, нямаме технологично време да я променяме, а и няма постъпили предложения за промяна в текстовете, това предстои да се направи най-вероятно”, подчерта Калоянов.

„Взимането на решение за удостояване с каквато и да е награда не бива да бъде емоционален процес, нито въпрос на симпатии и антипатии. Едно такова решение не касае само визираните личности, то касае и онези, които са получили вече това звание, и онези, които за в бъдеще ще бъдат номинирани да получат това звание или награда, т.е., необходима е една много точна преценка, за де девалвираме самите звания, награди, почести и т.н.”, каза общинският съветник от групата на БСП Станимир Велчев и припомни историята на създаването на Мемориалната стена в Исторически музей-Панагюрище и личностите, намерили място на нея.
Велчев оспори и трактовката на чл.45, ал.10 от ЗМСМА, като го цитира:”Актът върнат за ново обсъждане се приема с мнозинство, определено в Закон, но не с по-малко от половината от общия брой на общинските съветници. Решението, което ние приемаме е в изключителна компетентност на Общинския съвет, и той е приел правилата, и с колко гласове трябва да бъде прието едно решение. Но, ясно е, че ние ще газим през законите, наредбите, принципите и правилата, само и само да докажем себе си, жалко!”, каза след гласуването в залата Велчев.

„Законът за местното самоуправление и местната администрация е над Наредбата на Общински съвет”, каза в заключение председателят на Общински съвет Христо Калоянов и закри извънредното заседание на местния парламент.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn