Имената на Атанас Сугарев и братя Дейкови няма да бъдат вписани в Мемориалната стена на Община Панагюрище в музея

Имената на Атанас Сугарев и братя Дейкови няма да бъдат вписани в Мемориалната стена на Община Панагюрище в Градски исторически музей, това реши Общински съвет-Панагюрище на провелото се днес редовно заседание местния парламент.

В залата присъстваха 20 съветници. Първото предложение бе отхвърлено с 16 гласа „за”, 1 „против” и 1 „въздържал се”, двама общински съветници не гласуваха.

Второто предложение също не получи необходимата подкрепа с 16 гласа „за”, 1 „против”, трима общински съветници не гласуваха.

Според чл.46, ал.1 от Наредба на Общински съвет за почетните звания и отличия, изменен с решение 356 на местния парламент от 27.06.2018г. : „Вписването в Мемориалната стена като форма на най-висша обществена почит, се извършва по решение на Общинския съвет с пълно единодушие, при присъствие на не по-малко от две трети от общия брой на общинските съветници. То е израз на изключителна и непреходна признателност от страна на потомците и следствие от осъзната отговорност на органите на местната власт към съхраняването на родовата и краеведска памет”.

Предложението за Атанас Сугарев  бе внесено от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, с аргумента: „Със своето  творческо  дело  Атанас  Сугарев  е издигнал неръкотворен  паметник на героичния Панагюрски край, показал на България и на света как трябва да се защитава Отечеството и как може миналото да се превърне в пътеводна звезда за идващите след нас поколения”.

Предложението за вписването на имената на братя Павел, Петко и Михаил Дейкови в Мемориалната стена на славата в музея бе внесено от Павел Цветанков във връзка с предстоящата през декември тази година 70-годишнина от откриването на Панагюрското златно съкровище.

„Според мен се получи една доста грозна ситуация!”, каза общинският съветник от групата на ПП”Герб” Томи Наплатанов след първото гласуване и допълни:”Кандидатурата на Атанас  Сугарев беше внесена от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Едва ли ние всички заедно тук разбираме повече от литература, духовност, принос и т.н.  Предстои честването на 70-годишнината от откриването на Панагюрското златно съкровище. Това съкровище нямаше да радва очите не само на българите, а на всички, които обичат културата, историята. Братя Дейкови са го намерили, показали са го на света, не са го скрили, не са го насякли на парчета злато, за да го продават тайно, да забогатеят или да си правят пръстени и обеци. Имали са чувството на истински българи и са направили това, което трябва, за което всички ние сме им задължени”, каза Наплатанов и отправи молба към своите колеги в залата, да бъде отдадено заслуженото на братя Дейкови.

Общинската съветничка от групата на „Реформаторски блок” Пепа Филина припомни фактите около приемането на промените в Правилника, произтеклите дебати около необходимостта да бъде следвана йерархия при присъждането на почетните звания и отличия. „Тогава , според мен ние сътворихме един правен абсурд, защото чл.46, ал1 от Наредбата на Общински съвет-Панагюрище за почетните звания и отличия, съединява два вида мнозинства. Тогава аз гласувах „въздържал се”, защото наистина не виждах как така ще стане хем единодушно, хем 2/3 мнозинство. След това имаше текст на Правилника, който трябваше да се прецизира. Оставих г-н Велчев като вносител да прецизира този текст, и според мен не беше успешно прецизиран, и според мен това е един правен абсурд! Няма как с един или двама против, ние да пренебрегнем мнозинство. Конституцията се приема с ¾ мнозинство. Толкова сме малки ние тук спрямо тези хора, че чак ми е неудобно! Кой от тях е мислил за слава? Кой от нас си позволява да мери духа?”, каза Филина.

Общинският съветник от групата на БСП отговори така:„Да, трябваше да го прецизирам текста. Може да има различни тълкувания на единодушие, ако кажем, че се приема с единодушие от Общинския съвет и сложим точка, питам ви колко човека трябват, за да се гласува. Ако на заседанието присъстват 20 човека и те гласуват „за”, това единодушие ли е, като се има предвид, че общинските съветници са 21, независимо дали са в зала или не са? Другият вариант, ако присъстват 11 човека, достатъчно, за да се проведе заседание на ОбС те гласуват „за”, тогава приема ли това предложение? Затова в Правилника беше заложена тази квота, защото винаги се случва да отсъства някой по обективни причини. Текстът беше приет от Общински съвет. Разбира се, ако някой желае, може да се внесе нова редакция на текстовете, но в момента действа този текст.”

Въпреки отправения призив от Наплатанов и думите на Филина, и второто предложение не бе прието.

„Това решение е срамно”, каза кметът на община Панагюрище Никола Белишки и подчерта:„Смятам, че когато човек се прикрива зад неуредици или пропуски в нормативната уредба, за да казва „не”, и да не подкрепи една или друга кандидатура, това е погрешно и недостойно. Ние сме тук не , за да се въздържаме , а да си казваме точната позиция. Когато става въпрос за една такава обществена позиция, всеки един аргумент „за” или „против” би трябвало да се отстоява, тук , в залата, за да се чуе. Спрямо тези две кандидатури, които се разглеждаха, най-малкото, беше достойно, някой или да не гласува, или да излезе от залата. Тези хора не са търсили слава или облагодетелстване, те са направили това, което им е подсказала съвестта и възпитанието им, и няма измерител. Няма измерител на духа и съвестта, делата са тези, които са точния измерител. Ами, ако приложим действащите към момента критерии, към част от хората, чиито имена стоят на Мемориалната стена в музея, дали те ще отговарят?”, попита в заключение градоначалникът.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn