Имен ден празнуват Борис, Борислава, Боряна

На 2 май честваме паметта на Св. цар Борис-Михаил – покръстител на българите, който е бил родственик на Св. мъченик княз Боян Български.

По време на своето продължително царуване от 852 г. до 889 г. княз Борис извършил значителни промени в политическия и духовния живот на страната. През 864 г. той се покръстил и въвел християнството като официална религия в Българската държава.Плод на неговата културна политика е въвеждането на старобългарския език и писменост в богослужението и в държавния живот, и създаването на първите български книжовни и просветни средища.Той посрещнал радушно в Плиска Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум и Ангеларий и им създал благоприятни условия за книжовен труд на старобългарски език и за подготовка на кадри за нуждите на църквата.

През 889 г. доброволно напуснал престола и станал монах в манастира край Голямата базилика в Плиска.На два пъти князът временно напускал обителта – веднъж за да усмири разбунтувалите се привърженици на езичеството, предвождани от сина му Владимир, и втори път, за да поведе войските срещу нахлулите в българските земи маджари.

Цар Борис починал на 2 май 907 г. Той е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.

Днес имен ден празнуват всички, които носят името Борис, Боряна, Богорис и Борислав.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn