Името на д-р Димчо Чолаков да бъде вписано на Мемориалната стена в Исторически музей-Панагюрище предлага до градската управа инж. Радко Чолаков

Предложение за вписване на името на д-р Димчо Чолаков на Мемориалната стена в Исторически музей-Панагюрище отправя до градската управа неговия племенник инж. Радко Чолаков.”Дядо ми Стойо Динчов Чолаков е от рода Чолакови, баща ми и чичовците ми са кръстени на Василий Чолаков, който е бил наш близък роднина. Чичо ми д-р Димчо Чолаков подарява на музея в гр.Панагюрище негови предмети, за което Панчо Шопов, сътрудник в музея по повод откриването на бюста на Василий Чолаков му благодари с писмо от 1966 година, и му подарява своята монография за същия. Баба ми Рада Парпулова е от известния род Парпулови, и е племенница на художничката Мана Парпулова”, пише инж. Чолаков.Към предложението си  той е приложил кратка биография на д-р Чолаков и допълва, че делото и работата му са подробно описани в Уикипедия и Енциклопедия на България.

„Полагането на негова плоча на Мемориала на известни панагюрци ще попълни същия, ще бъде обективно решение и чест за нас, носещи с достойнство тази фамилия  в България и по света”, пише инж. Чолаков, като изразява готовност да поеме разходите по полагане на плочата на Мемориалната стена.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn