Името на инж. Илия Гунчев ще бъде вписано на Мемориалната стена в Исторически музей-Панагюрище

Името на инж. Илия Гунчев да бъде вписано на Мемориалната стена в Исторически музей-Панагюрище, това решиха с пълно единодушие общинските съветници на заседанието на местния парламент, провело се на 31 август. Предложението бе отправено към Общински съвет – Панагюрище от изпълнителният директор на „Оптикс“ АД инж. Иван Чолаков. В мотивите за вписване инж. Чолаков посочва, че Илия Гунчев е посветил живота си на развитието на военната промишленост на България, личност с изключителни заслуги за развитието на оптиката и оптичното производство на територията на община Панагюрище и с принос за силното социално-икономическо развитие на общината в периода 1971-1977 година. Награждаван е с високи държавни отличия.

През целия си съзнателен живот е помагал на България и Панагюрище, се акцентира в мотивите. По настояване на инж. Гунчев, и под прякото му ръководство, е създаден, развит и модернизиран машиностроителният комбинат „Оптикоелектрон“, което коренно променя облика на община Панагюрище. Само на територията на общината са били открити над 5 000 работни места.

Предложението на изпълнителния директор на „Оптикс“ е подкрепено от инж. Стоян Мачеев, изпълнителен директор на „Бунай“ АД, и от инж. Димитър Йончев, бивш главен директор на МК „Оптикоелектрон“.

Илия Гунчев почина на 11 август 2016 година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn