Името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще бъде вписано в Мемориалната стена на община Панагюрище в Градски исторически музей

Името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков да бъде вписано в Мемориалната стена на община Панагюрище в Градски исторически музей, това реши на редовното си заседание днес Общински съвет – Панагюрище на основание чл.21, ал.1, т.19 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.46 от Наредбата на Общински съвет – Панагюрище за символите, почетните звания и отличия.  Предложението беше направено в зала от кмета на община Панагюрище Никола Белишки и влезе в дневния ред на сесията като допълнителна точка.

“Като най-висша форма на обществена почит и признателност към личността на проф. д-р Лъчезар Димитров Цоцорков – човек, който бе далновиден лидер, доказал се като достоен българин, родолюбив панагюрец, личност, имаща изключителни заслуги за социално-икономическото и културното развитие на община Панагюрище и региона. С изключителен и непреходен национален и световен принос за издигане авторитета на родния край”, аргументира предложението си градоначалникът Белишки.

Заседанието на местния парламент започна с минута мълчание и ставане на крака в памет на проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

stena-muzei

Имената на видни жители на Панагюрище и възрожденски дейци с принос за развитието на града са поставени на Стената на славата в двора на Историческия музей. Мемориалната стена е открита през 2006 година във връзка с тържествата, посветени на Априлското въстание. На нея са имената на Райна Княгиня, Павел Бобеков, Поп Грую Бански, Нешо Бончев, проф. Марин Дринов и още десетки личности, които са дали много за просперитета на родното Панагюрище, а и не само на него, но и на България. Там са поставени и ликовете на тези личности, от епохата на Възраждането до нашето съвремие. Когато посетителят влезе в музейния комплекс, първите, които го посрещат това са личностите, поставени на тази стена на славата.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn