Инж. Георги Кючуков спечели конкурса за иновации на „Асарел-Инвестмънт” ЕАД

„Асарел – Инвестмънт” ЕАД, инвестиционната компания на лидера в българския рудодобив „Асарел-Медет” АД, в партньорство с консултантската компания в областта на инвестиционното банкиране и корпоративните финанси „Инниммо Адвайзърс” ООД, обявиха победителя в своя първи конкурс за набиране на иновативни бизнес проекти.
Победител е проектът „Високомоментен електродвигател с ниски обороти“, разработен от Георги Кючуков, машинен инженер с повече от 30 години професионален опит. Той получи наградата си на 3 юли 2015г. от изпълнителния директор на „Асарел – Инвестмънт” ЕАД Димитър Цоцорков и управителя на „Инниммо Адвайзърс” ООД Валери Вълчев. Победителят бе избран от комисия с председател Димитър Цоцорков и членове Валери Вълчев – „Инниммо Адвайзърс“ ООД, Кристина Димова – „Асарел – Инвестмънт“ ЕАД, и Александър Паздерски – „Инниммо Адвайзърс“ ООД.
Журито бе водено от критериите за уникалност (иновативност) и практическа приложимост на бизнес идеята, потенциал за бърз растеж на проекта, възможност за задоволяване на реална пазарна потребност/ниша, висока стойност за потребителите, собствениците и обществото като цяло.
Целта на организаторите бе с този конкурс да подкрепят иновативни идеи с висок потенциал за реализация и полезен ефект в избран сектор на минната и преработвателна индустрия, възобновяемата енергия, химическата промишленост, рециклирането на отпадъци и опазването на околната среда, електрониката и електрическите двигатели. До финала достигнаха още две иновативни бизнес идеи за изработване на високотехнологичен композитен бизнес самолет и на система за концентрирана соларна енергия.
Конкурсът предизвика интерес сред кандидатите и с наградния фонд в размер на 200 000 евро, предоставен под формата на дялова инвестиция за разработването на иновативен проект, който е придружен от бизнес план за търговска реализация.
Изобретението на инж. Кючуков е електродвигател, който ще намери приложение при широк кръг задвижвания в много индустриални области като робототехника, енергетика, минно дело, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтична промишленост, общо машиностроене и навсякъде, където се използват задвижващи модули.
Основното предимство при предлагания двигател е редукцията на оборотите, която се осъществява в самия двигател на базата на патентована от победителя циклоидна предавка, при която отпада необходимостта от редуктор и куплирането му към електрическия двигател. Задвижващ модул на базата на този двигател ще бъде до три пъти по-евтин от известните досега и към момента няма реална конкуренция на пазара.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn