Инициативи по повод Световния ден за борба със СПИН в СУ „Нешо Бончев”

И тази година бончевци не останаха безучастни към проблема на човечеството ни с коварната болест СПИН. 1 декември – Световният ден за борба със СПИН, се оказа още един повод за размисъл и разговор по темата в СУ „Нешо Бончев”. Учителите по биология и здравно образование Мариела Варадинова, Нина Батева-Куртакова и Иванка Талева-Мазнекова инициираха и проведоха образователна кампания, включваща разнородни дейности при по-малките и по-големите ученици.

Шестите класове след дискусия в часа на класа изработиха информационни брошури, които ще подарят на петокласници и ще споделят с тях наученото. В 7 и 9 клас бяха презентирани образователни видеа и мултимедийни продукти, като акцентът беше поставен върху начините за заразяване и профилактиката на СПИН. В основата на кампанията с ученици в гимназиален етап /10,11,12 кл./ залегна идеята за повишаване на културата на младите хора относно превенция на болестта.

Основни помощници тук бяха дванадесетокласниците, членове на  БМЧК – Александър Ильов и Саркис Андонян. Гимназистите бяха заинтригувани от знанията и уменията, които Саркис и Александър предадоха по атрактивен и непринуден начин. В 11 клас се проведе и дискусия относно хуманността на генните терапии и възможностите на генното инженерство за “редактиране” на човешкия геном по такъв начин, че да се преодолеят рисковете от заразяване с ХИВ. Най-големите ученици – дванадесетокласниците, се запознаха с някои препарати за успешна антиСПИН терапия и принципите на тяхното действие в инфектираните клетки.

                                                    Екип „Реклама”, СУ „Н. Бончев”

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn