Инспектори проверяват безопасността на коледните стоки

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съвместно с Комисията за защита на потребителите стартираха националната кампанийна проверка „Безопасна Коледа“ 2017. Тя стартира от началото на тази седмица и е под егидата на Министерството на икономиката. Инициативата се провежда ежегодно, като има за цел фиктивното и ефикасното подпомагане на потребителите за осигуряване и гарантиране на безопасното протичане на Коледните и Новогодишни празници. Двете институции следят за безопасното разпространение в търговската мрежа на играчки, задвижвани с батерии, електрически светлинни гирлянди,  пиротехнически изделия и др.

Кампанията „Безопасна Коледа“ 2017 започна в търговските обекти в големите областни градове, където са съсредоточени най-масовите потребителски потоци преди предстоящите празници, съобщават от Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН). По време на проверките, инспекторите на агенцията следят с повишено внимание за маркировка за съответствие; инструкция за употреба; наименование и адрес на икономическия оператор, формални и видими несъответствия при продуктите, които могат да се установят по време на проверката; наличие на специфични предупредителни текстове, свързани с безопасната им употреба.

За констатираните несъответствия на всички проверени, по време на кампанията, играчки, електрически продукти за коледна украса и пиротехнически изделия, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите ще предприемат законосъобразни действия.

По време на „Безопасна Коледа“ 2016 инспекторите на агенцията са извършили проверки на над 1 280 различни продукти, като за 298 от тях е установено, че не отговарят на изискванията.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn