С интерактивна площадка на униформи, аксесоари, въоръжение и снаряжение РК „Традиция“ отбеляза годишнина

По случай 25 години от основаването на Национално дружество „Традиция” на 9 януари в изложбената зала на Исторически музей-Панагюрище членовете на Регионалния клуб в Панагюрище представиха интерактивна площадка на униформи, аксесоари, въоръжение и снаряжение от втората половина на XIX в. до първата половина на XX в. на българска и чужда армия. Председателят на клуба Методи Навущанов разказа подробно за показаните униформи и въоръжение на присъстващите гости и посетители.
Навущанов подчерта, че отличията, които носят върху униформите си членовете на панагюрския клуб не са бутафорни,  а истински, заслужени след доброто представяне при участието им в историческите реконструкции в Киев и Прага, военно-историческите фестивали „Времена и епохи” и „Бойно поле” в Москва. „Почти всички колеги имат богат реконструкторски опит, с което ние оправдано и закономерно се гордеем”, каза председателят на клуба. tr1 tr2 tr3 tr4 tr
Директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов поздрави членовете на Дружеството по случай годишнината и връчи актове за дарения на председателя Методи Навущанов за дарената от него кокарда или звезда, т.е. отличителен знак на Румелийската милиция, който е вече е намерил място във фонда на музея, и на Недялко Чоролеев – член на РК „Традиция“ – Панагюрище за предоставените от него кожени дисаги и бронзова муща. „Благодаря ви, че избрахте Исторически музей-Панагюрище, за да отбележите този юбилей. Нека празниците да се множат и нека продължаваме да бъдем партньори.”, каза в заключение директорът на музея.
Присъстващите имаха възможност да задават въпроси, да се снимат за спомен с униформените, както и да получат информационни материали, популяризиращи дейността на Национално дружество „Традиция”.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn