Инфекции на дихателните пътища засягат най-вече децата до 4-годишна възраст

Тежки инфекции на дихателните пътища мъчат най-вече децата до 4-годишна възраст през есенно-зимния сезон. Респираторните заболявания засягат и възрастовата група на хлапетата и тийнейджърите между 5 и 14 години. Това казва пред „Новинар“ проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Някои вируси, които засягат долните дихателни пътища, могат да доведат до усложнения.
Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) може да причини пневмония, бронхиолит, бронхопневмония и да доведе до нужда от хоспитализация, макар и това да се случва предимно при най-малките.
Обичайно респираторните инфекции протичат с възпаление на дихателните пътища, хрема и суха кашлица. Към момента от този тип заболявания са засегнати около 54 на 100 000 души население. По думите на проф. Кожухарова нивото на заболеваемост е средно за сезона.
Лекарите традиционно съветват да избягваме контакт с болни хора и да пием много течности. Разтворимите прахчета обичайно само облекчават симптомите, но не лекуват настинката. Още при проявата на възпалено гърло е добре да се обърнете към своя личен лекар, а не да се самолекувате.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn