Информатици и историци разработват компютърна игра “Мисия опълченец”, предназначена за работа в училище

Специалисти от Института по математика и информатика при БАН и Историческия музей във Велико Търново разработват компютърна игра, наречена „Мисия опълченец“. Идеята е учениците, играейки тази игра, да узнават по-любопитни факти, свързани с емблематичния момент от българската история, които не са описани в учебниците за седми клас, където се изучава Руско-турската война.

„Мисия опълченец“ е сериозна образователна игра, която е свързана с Руско-турската освободителна война. Тя представлява разказ от първо лице на един опълченец, който се базира на реални исторически факти, събития и дати, обясни пред БНР д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей във Велико Търново:

„Чрез играта, използвайки много ресурси, картини, документи и интерпретиран текст, да покажем Руско-турската война в една по-различна светлина. В учебниците е сбито много за тази наистина много важна част от нашата история. Учениците ще влязат като опълченци.“

Играта е под формата на дневник на опълченец. Опълченецът е измислен герой, но дневникът е базиран върху исторически факти и реални събития.

„Мисия опълченец“ е сериозна педагогическа игра, предназначена за работа в училище. Разделена е на пет части. Първата онагледява отзвука от Априлското въстание по света. Пред играча излиза карта. Кликвайки върху отделните държави, той ще научава каква е била реакцията в тях на бунта на българите. Целта е младите хора да разберат защо се стига до военни действия.

Втората част е посветена на обявяването на войната, сформирането на опълчението и връчването на бойното знаме. Третата част разказва за преминаването на Дунав и освобождаването на Търново, а четвъртата пресъздава битката за Стара Загора, която се явява бойното кръщение на опълчението. Там то дава и първата си жертва. Последната част е посветена на боевете при Шипка.

Всеки компонент завършва с текстова и игрова част, за да могат учениците да затвърждават знанията си. Има и екшън части, разкрива д-р Илия Вълев: „Във форсирането на Дунав сме предвидили игра с руски кораб и играчът ще трябва да маневрира с този кораб по реката, избягвайки различни препятствия. Ще има един топ, който ще стреля към този кораб, и играчът трябва да маневрира, за да избегне изстрелите към него. На Шипка сме предвидили бранителите на Шипка да стрелят отгоре. Каквото има отгоре – камъни, дърве, както е по „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов, ще има стрелба, за да могат турците, които се качват към върха, да бъдат спрени.“

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn