Информационна беседа за катаракта и глаукома ще се проведе днес в Панагюрище

Днес Панагюрище е домакин на Националната кампания „Право на зрение“ . Събитието ще се проведе в камерната зала на Театър Дом –паметник от 17:30 часа. Информационната беседа за катаракта и глаукома, двете очни заболявания, основна причина за слепота сред възрастното население, ще изнесе д-р Лилия Кесикова, началник „Очно отделение“ в МБАЛ-Пирдоп. Кампанията се провежда в града със съдействието на Община Панагюрище.

Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Всеки посетител на беседата, който е над 55 години, няма поставена диагноза или не е опериран от катаракта, ще получи талон за безплатен скрининг. Скринингът ще се извършва в следващи дни по график в МБАЛ Пирдоп.

Стартът на „Право на зрение“ бе даден с пресконференция в София, в която участваха двамата национални консултанти по офталмология – проф. д-р Ива Петкова и проф. д-р Лъчезар Войнов. Те посочиха, че заболяванията се откриват твърде късно – и поради лоша информираност, и поради късно посещение при офталмолог.Затова, за първи път у нас, се организира подобна мащабна кампания, целяща ранно откриване на катаракта и глаукома. Тя се организира от Националната пациентска организация и Институт за здравно образование, с подкрепата на научни офталмологични дружества и специалисти – офталмолози от цялата страна. До края на годината в над 30 града у нас ще има информационни беседи и безплатен скрининг, предназначен за хората над 55-годишна възраст.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn