Историкът Ирина Ботева представи доклад за хавлиеното производство в Панагюрище на Националната научна конференция в Габрово

Ирина Ботева- главен уредник в Исторически музей – Панагюрище взе участие в Националната научна конференция на тема „СТОПАНСКАТА КУЛТУРА НА БЪЛГАРИТЕ И ПРИМЕРЪТ НА ГАБРОВЦИ ПРЕЗ XIX – XXI ВЕК“, организирана от Регионален исторически музей – Габрово и Институтът за исторически изследвания при Българска академия на науките на 28 и 29 април 2022 г.

Форумът бе посветен на 140 години от основаване на първата вълненотекстилна фабрика на Иван К. Калпазанов в Габрово. Неговата дейност на предприемач и благодетел провокира организаторите с тази конференция да потърсят примери, анализи и факти за модерната стопанска култура на българите в историческата перспектива на XIX – XXI век. Стопанската култура разбирана като поведение, отношение, ценности, умения, морал при водене на търговско-предприемачески, финансови и бизнес дела зависи както от личността, така и от времето, условията и постиженията на икономическата наука и образование.

Историкът Ирина Ботева представи доклад на тема „Хавлиеното производство – един от символите на Панагюрище“.

В презентацията на г-жа Ботева историята на хавлиеното производство в Панагюрище е проследена по спомените и със съдействието на: д-р инж. Лъчезар Цоцорков, инж. Румен Косство, инж. Спас Симеонов, Георги Гергинеков, Димитър Калпаков, Иван Тушлеков, инж. Борислав Тренчев. Използвани са спомени на Петър Проданов, Георги Костурков, инж. Лука Огорялков и инж. Орлин Колев.

Хавлиеното производство, създадено от находчив панагюрец с предприемчив дух в началото на миналия век, благодарение на труда и упоритостта на ръководства и работещи, преминава и оцелява през перипетиите на времето, на икономически кризи и промените на политическите системи, развива се и се разширява и продължава да е един от символите на Панагюрище.

Предвижда се след рецензиране докладите от конференцията да бъдат издадени в поредния том „Известия на РИМ – Габрово“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn