Историкът Ирина Ботева представи доклад за звръщането на златното съкровище в Панагюрище на национална конференция в Шумен

Ирина Ботева- главен уредник в Исторически музей – Панагюрище взе участие в Националната научна конференция „Музейните колекции – формиране, съхранение, изследване, представяне“, организирана от РИМ – Шумен от 15 до 17 юли 2020 г. В научния форум се включиха специалисти от музеи в страната и представители на Министерство на културата. Бяха представени съобщения и презентации, които се отнасят до най-важния фактор за съществуването на един музей, а именно колекциите. В създадените дискусии се засегнаха важни въпроси и проблеми, относно съществуването и опазването на музейните колекции. Историкът Ирина Ботева представи доклад на тема „Панагюрското златно съкровище отново в Панагюрище – хронология на една сбъдната мечта“. Докладите от конференцията са включени в отпечатания Сборник.

Част от програмата на конференцията бе посещение на Шуменската крепост, първата българска столица Плиска и Мадарския конник.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn