Исторически музей – Панагюрище стартира дейностите по проект „Реликви от Панагюрище – духовност, стопанство, свобода (дигитализация)“

Стартираха дейностите по проект „Реликви от Панагюрище – духовност, стопанство, свобода (дигитализация)“, финансиран от Министерство на културата по програма за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии. Проектът има за цел да представи по нов и иновативен начин реликви от фонда на Исторически музей – Панагюрище, включени в постоянната експозиция на музея.

Дигитално представените движими културни ценности ще дадат много по-голяма възможност за запознаване с експонати – символи на духовното израстване на Панагюрище през Възраждането и на Априлската епопея 1876-та година. Водещата идея на екипа на проекта е чрез дигиталните изображения на реликви от Възраждането да се покаже стопанското и духовно израстване на Панагюрище, въз основа на което Панагюрище става център на Априлското въстание, да се покаже вярата в Бог, която е крепяла българина през времената на подтисничество и да се покажат движими културни ценности, които са символи на Панагюрище и България, и в същото време представляват интерес у посетителя. Тематичното съдържание предполага адекватен подход за представяне на епохата. Дигиталният прочит трябва да пренесе зрителя в атмосферата на богатото и проспериращо Панагюрище, въстанало срещу мощната Османска империя. Той трябва да породи в него усещането, „че таз свобода не ние дар”, а е заслужена пред Европа и света.

Екип на проекта: доц. д-р Атанас Шопов, Ирина Ботева и Методи Навущанов.

Изпълнители на проекта: „Торнадо Студио“ ООД, гр. Русе.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn