Исторически музей-Панагюрище участва с ценни реликви в няколко изложби

Три картини от фонда на Исторически музей-Панагюрище – живописното платно „Райна Княгиня везе“ на художника Петър Георгиев, „Портрет на Павел Бобеков“ от художника Иван Христов и гравюрата „Първата Пушка“ на Веселин Стайков ще бъдат показани на изложба „Сътворяването на свободата: Априлското въстание и българското изкуство“, която ще бъде открита на 12 април  в Галерия „Средец“ в Министерство на културата.

До 10 април Историческият музей гостува в изложба „Реликви от Априлското въстание” на Регионален исторически музей – Шумен. В експозицията са подредени над 30 експоната от фонда на музея и фото-табла, отразяващи подготовката, избухването и потушаването на въстанието в Панагюрище. Акценти в изложбата са оригиналното знаме на Райна Княгиня, знаме номер 12 на Банската чета и златното лъвче на Георги Нейчев. Посетителите ще могат да видят лични вещи на Райна Попгеоргиева и на поп Груйо Бански, както и огнестрелно и хладно оръжие, калъпи за леене на куршуми, запазени като реликви в музея. Показани са документи, медали и грамоти на поборници, участвали в Априлската епопея.

С ценни реликви музеят участва и в обща изложба „Светини” на Регионален исторически музей – Пазарджик. Изложбата в памет на героите от април 1876 година продължава до 22 април и в нея участват експонати-светини от Панагюрище, Стрелча, Копривщица, Батак, Брацигово, Перущица и Клисура.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn