Исторически музей – Панагюрище финализира дейностите по проект „Реликви от Панагюрище – духовност, стопанство, свобода (дигитализация)“

Завърши проектът на Исторически музей – Панагюрище „Реликви от Панагюрище – духовност, стопанство, свобода (дигитализация)“, финансиран от Министерство на културата по програма за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии. Чрез дигитализация на движими културни ценности проектът представя по нов и иновативен начин реликви от фонда на Исторически музей – Панагюрище, включени в постоянната експозиция на музея.

Излъчването на монитор и с мултимедиен проектор на двуезичните клипове – на български и на английски език, дава много по-добра възможност на българските и чужди посетители да се запознаят с историята на Панагюрище. Дигитално представените движими културни ценности са символи на Панагюрище – копието на главното въстаническо знаме, ушито от Райна Княгиня през 1901 г.; знаме № 12 на Банската чета; Поибренският кръст, носен в Хвърковатата чета на Бенковски; оръжие на герои от Априлската епопея – Райна Княгиня, поп Груйо Бански, Лука Ланджев; оръжие на въстаници и на турската войска; златното лъвче на Георги Нейчев – представител от Панагюрище във Великото народно събрание на Оборище през 1876 г.; униформа на Павел Бобеков – хилядник на Панагюрище по време на Априлското въстание; черешово топче и сандък на Иван Джуджев за пренасяне на оръжие. Сред дигитализираните културни ценности са монетите от монетния двор към църква „Свето Въведение Богородично“ т. нар. „кюшелати бинллета“; „бонджур“ – най-впечатляващата част на панагюрското градско женско облекло и първият български вечен календар на Цвятко Хаджигеоргиев, отпечатан 1818 г. в гр. Будим (дн. Буда, част от Будапеща).

Идеята на екипа, реализирана в проекта, е чрез дигиталните изображения на реликвите от Възраждането да се покаже стопанското и духовно израстване на Панагюрище, въз основа на което градът става център на Априлското въстание. Да се покаже вярата в Бог, която е крепяла българина през времената на подтисничеството. Проектът показва движимите културни ценности, които са символи на Панагюрище и България, и в същото време представляват интерес за посетителите. Дигиталният прочит пренася зрителя в атмосферата на богатото и проспериращо Панагюрище, въстанало срещу мощната Османска империя.

Екип на проекта: доц. д-р Атанас Шопов, Ирина Ботева и Методи Навущанов. Изпълнители на проекта: „Торнадо Студио“ ООД, гр. Русе. 

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn