„Ден на недоволството!“ и в Исторически музей-Панагюрище

Синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа“, специалистите и всички работещи в музеите и галериите, организират на 24-ти ноември протестна акция под надслов „Ден на недоволството!“ заради ниското заплащане и малките бюджети за издръжка на културните институции.
Колективът на Исторически музей-Панагюрище ще се присъедини към протестните действия на останалите 103 музея и галерии, които изразяват несъгласието си с действията на управляващите.
„На 24.11.2015 г. Исторически музей-Панагюрище ще бъде с вход свободен за посетители, ще бъдат раздавани листовки с исканията на протеста, с което ще се опитаме да привлечем вниманието на хората и да ги запознаем с нашата позиция”, съобщи Васил Кацаров, председател на синдикалната организация към КНСБ при Исторически музей-Панагюрище.
С проектобюджета за 2016 година е достигнато дъното в областта на опазването на културното наследство на България. Музеите и галериите не са в състояние да осигурят минимални условия за опазване на културното наследство на България, заявяват работещите в системата.
Високо квалифицирани специалисти работят със заплати между 400 и 500 лв. месечно, а заплатите на младите от 1 януари 2016 година ще бъдат повишени от 400 на 420 лв., заради увеличението на минималната работна заплата, недоволстват заетите в сектора.
Те настояват за увеличаване на бюджета на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство с нарочна декларация до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на културата Вежди Рашидов и до министъра на финансите Владислав Горанов. Сред исканията им са да бъде увеличен и уеднаквен единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер, както и да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради. Работещите в музеите и галериите искат и да бъде увеличена средната работна заплата в сектора минимум с 50 процента, за да достигне равнището на средната работна заплата в България.
Работещите в музеите и галериите призовават българската общественост да ги подкрепи, за да бъде опазено културното ни наследство.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn