И актрисата Василка Сугарева уважи представянето на книгата „Във вълшебната виделина на театъра“

Книгата „Във вълшебната виделина на театъра“, посветена на 150 години от създаването на Народно читалище „Виделина-1865“, 170 години от рождението на първия негов председател Петър Карапетров – Черновежд и на 145 години от първата самодейна постановка в град Панагюрище, беше представена на 28 септември, в театралния салон на Народно читалище „Виделина – 1865“. Съставители на книгата са Нина и Иван Радулови.

kniga

Ролята на водещ бе отредена на Стефан Петришки. На екрана бяха прожектирани  архивни кадри от емблематични спектакли, белязали културния живот на Панагюрище. Книгата бе представена в резюме от историка Георги Керкеняков, който прочете и откъси от хрониката на театралния живот в Панагюрище. „Тя е бранище, на което се отстоява ценностната система на възраждащия се и всепобеждаващ дух. Време й беше да се появи, за да запълни една празнота в културния живот на Панагюрище“, каза в заключение Керкеняков.
Съставителите на книгата Нина и Иван Радулови изказаха специална благодарност към всички допринесли за създаването на книгата и стотиците самодейци от създаването на читалището преди 150 години до днес. „Издухвайки праха на забравата, да припомним на нашите съвременници, че 150-годишната история на панагюрското читалище „Виделина“ е неразривно свързана с неговите хора, които са отдавали и днес отдават ум и сърце, време и талант в името на духовността – едно велико отдаване за възвишена кауза, което заслужава само аплодисменти. Такава е основната цел на това издание, на тази читалищна хроника за вълшебната виделина на театъра.“, споделиха Нина и Иван Радулови.

kniga videlina
“Вярвам , че книгата подобаващо ще възкреси за поколенията театралната слава на читалище „Виделина“, ще събуди мили спомени у много хора, и …надявам се, ще доведе на читалищната сцена нови таланти, за да се дописва панагюрската театрална хроника и в бъдеще – с нови имена, с нови постановки, с нови театрални празници“, каза в предисловието на книгата Спаска Тасева, председател на читалище „Виделина“.

vasilkaСъс стих поздрави авторите актрисата Василка Сугарева, направила първите си стъпки на сцената в панагюрското читалище. Откъси от постановката „Свекърва“ на Антон Страшимиров представиха самодейци от театралната формация при НЧ„Виделина-1865“ с ръководител Дочка Кацарева. Изпълненията на Никола Скачков изправиха на крака публиката в читалищния салон. Поколения актьори си направиха снимка за спомен от събитието. След представянето гостите получиха екземпляр от книгата „ВЪВ ВЪЛШЕБНАТА ВИДЕЛИНА НА ТЕАТЪРА“с автограф от авторите. Отпечатването на книгата се финансира по проект за стимулиране на местни творци „Панагюрище – духовност и творчество в едно“ за 2015 година и с финансовата подкрепа на Фондация „Асарел“ и Фондация „Цоцорков род“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn