И в област Пазарджик с излишък на болнични легла

Област Пазарджик е сред трите области с най-голям излишък на болнични легла за активно лечение, основно в специалностите хирургия, ортопедия, урология, гинекология, според проекта на Национална здравна карта. Другите две области са София и Пловдив. Затова в тези градове най-много отделения и болници са застрашени да се окажат без договор и финансиране от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) след 1 април, освен ако част от леглата за активно лечение не бъдат преобразувани в такива за долекуване.
Критериите, по които НЗОК ще отсява с кои болници да работи на местата с излишни структури, дават преимущество за тези, които осигуряват 24-часови дежурства, имат спешни отделения, осигуряват комплексно лечение, т.е. поддържат по-голям брой клиники и отделения в различни специалности, правят повече и по-сложни манипулации, през тях преминават повече пациенти и др.
Според здравната карта в страната има нужда от 53 656 легла при налични малко под 51 000, като в същото време има недостиг от над 3500 легла за долекуване.
Проектът на Национална здравна карта беше обсъден в понеделник от инициативата “Партньорство за здраве“, а през почивните дни бе съгласуван с ръководствата на областни и университетски болници. Предстои днес проектът да бъде съгласуван с Висшия медицински съвет и да бъде публикуван официално за обществено обсъждане.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn