И концерт с участието на Миро, Любо Киров и рок група „СИГНАЛ“ в поредицата събития, с които Панагюрище ще отбележи 141 години от Априлската епопея

Община Панагюрище организира поредица от събития за отбелязване на 141 години от избухването на Априлското въстание. Ето всички събития, бележещи годишнината, които ще се проведат в Панагюрище:

Изложба на картини от фонда на Исторически музей-Панагюрище ще бъде открита в музея на 12 април от 17:30 часа.

На 19 април в Народно читалище „Виделина-1865“ ще бъде връчена Общинската награда за краеведска дейност „Любородие“, учредена от Община Панагюрище и ОУ „Двайсти април“, а от 19:00 часа в голяма зала на Театър Дом-паметник ще бъде представена постановката „Тайната вечеря на Дякона Левски“.

На паметната дата 20 април, в голямата зала на Театър Дом-паметник от 15:00 часа ще се проведе Общинска ученическа викторина „Млади родолюбци“.

На 21 април от 15:00 часа в Градския парк ще бъде проведен традиционния ученически крос „Райна Княгиня“.

За популяризиране на българската песен с патриотична насоченост, разпалване на родолюбивите чувства, издигане на националното самочувствие и самосъзнание, на 22 и 23 април ще се проведе XIII Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘ 2017“.

На 22 април от площад „20-ти април“ „По стъпките на кървавото писмо“ ще поемат туристи от Панагюрище и страната.

На 24 април от 17:30 часа в Дудековата къща ще бъде отбелязана 185-та годишнина от рождението на Петър Щърбанов – член на Привременното правителство по време на Априлското въстание. Историческата възстановка „Заклятието на Оборищенци“ ще пресъздадат на 22 април 2017 година от 18:30 часа в село Баня членовете на Национално дружество „Традиция“.

На 29 април от 10:00 до 18:00 часа в Градския парк ще се проведе Военно-исторически фестивал „Живата история“ с участието на Национално дружество „Традиция“. По време на фестивала ще бъдат демонстрирани основите на военното изкуство и военните традиции, военните униформи, оборудване, въоръжение и снаряжение от различни периоди от историята на България – от Средновековието до края на XIX век и първата половина на ХХ век. На 30 април 2017 година от 17:00 часа на Национален мемориален комплекс „Априлци“ ще се състои Военно-историческата възстановка „Мъжество и саможертва Панагюрище 1876“, с участието на Национално дружество „Традиция“, Женско дружество „Райна Княгиня“ и Център за подкрепа за личностно развитие-Панагюрище. На 30 април от 20:00 часа на площад „20-ти април“ Община Панагюрище организира тържествен концерт с участието на българските поп-изпълнители МИРО, ЛЮБО КИРОВ и рок група „СИГНАЛ“.

Кулминацията на тържествата по случай 141 години от избухване на Априлското въстание ще бъде на 1 и 2 май.

На 1 май в 9:30 часа от Исторически музей – Панагюрище, с Литийно шествие ще се пренесем на площад „20-ти април“, където ще бъде издигнато националното знаме на Република България.

В църквата „Свето Въведение Богородично“ в 10:00 часа ще бъде отслужена Заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание, а в 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя пред Вечния огън. Националният митинг-заря, в знак на признание за мястото и ролята на Панагюрище като героична столица на Априлското въстание от 1876-та година, ще бъде на площад „20-ти април“ от 20:30 часа.

Поклонението в местността „Оборище” на 2 май е израз на дълбоката всенародна признателност към великата саможертва и безсмъртния подвиг на Априлци в името на Свободата и Отечеството. От 11:00 часа на паметника в местността Оборище ще бъде отслужен тържествен молебен-водосвет и за поредна година ще бъде връчена наградата „Оборище“, учредена от Сдружение на възрожденските градове. Всенародното поклонение-събор на местността Оборище ще продължи пред хижа „Оборище“ с народно веселие.

Събитията, посветени на 141-та годишнината от избухването на Априлското въстание са част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 141 години Априлска епопея.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn