И се зародила…ЦЕЛУВКАТА

Днес на 6 юли се отбелязва Световният ден на целувката. Честването на този ден датира от 1988 година, то започва във Великобритания.
В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Една от тях разказва, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е измислена още от маймуните. Въпреки, че произходът на целувката не е толкова важен, интересен е факта, че учени, антрополози, историци и философи нямат точно обяснени защо се е появил този акт.
 ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЦЕЛУВКАТА

Страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута.
Целувката увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута. Целувката нормализира киселинността в устата, успокоява нервната система и предотвратява стреса.
Чрез целувката се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести.
И днес целувката се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява „на мъжа с мустаци да целува човешко същество“. В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.
Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от са от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години.
Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват. Устните ни са покрити с чувствителни нервни окончания, така че дори и при съвсем леко потъркване може да предизвика приятни емоции, които ни насърчават да продължим да се целуваме.
Две трети от хората накланят главата си надясно докато се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството.
Мъжете предпочитат лигавите целувки повече от жените. При силният пол целувките могат да повишат производството на хормона окситоцин, който насърчава чувството на привързаност.
Хората не са единствените видове, които изразяват подобно поведение чрез целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение.
Според различни проучвания, хората помнят повече подробности за първата си целувка, отколкото за първия сексуален опит.
Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин. Допаминът, невротрансмитер, свързан с чувствата за желание и награда, се покачва, когато преживяваме нови неща, затова целувката с нов човек може да бъде толкова специална.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn