И тази година Общински пленер събира талантливи местни творци от различни поколения на едно място

С желание за споделеност на творческия заряд на панагюрските творци – художници, за пета поредна година Община Панагюрище организира Общински пленер под мотото „С пулса на твореца“.

Началото бе дадено днес, 9-ти октомври, в изложбената зала на Исторически музей-Панагюрище. Заместник кметът на община Панагюрище Галина Матанова приветства творците и им благодари, че са се отзовали на поканата на общината да се включат в пленера. „Творците на Панагюрище заслужавате едно сърдечно, дълбоко стаено в душата и тихо изречено „Благодаря“, че ви има! Благодаря, че споделяте и творите за настоящето и бъдещето на община Панагюрище!“, каза г-жа Матанова.

Тя връчи на художниците символичен дар- стилен фенер, като им пежела:“Нека светликът на душичката ви отвътре, там където е и най чисто, никога да не загасва, да го усещате, да чувате все повече отвътре гласът ви какво зове, и дай Боже да го предавате на нас, хората, да бъдем колкото се може по-искрени, по себе си. Когато не потискаме гласа, това което ни назовава отвътре, когато повече се обръщаме към най-дълбокото, най-чистото в себе си, вярвам, че ще успяваме да правим и средата около нас по-чиста, по-свята“.

Успешна работа на творците пожела и директорът на музея доц.д-р Атанас Шопов, като изрази надежда, че голяма част от творбите на художниците ще бъдат изложени в залата на културната институция.

В периода 9 – 11 октомври, местните творци Светлина Илчева, Нистор Хаинов, Анастасия Лулчева, София Николаева, Лушка Кочева, Пепа Машева, Димитър Пенчев, Елка Дееничина и д-р Николай Радулов ще имат възможност да рисуват на открито или закрито във всички музейни обекти – Исторически музей-Панагюрище, къща-музей „Райна Княгиня“, Тутева и Лекова къщи. Художниците получиха всички необходими материали, за желаещите бяха подсигурени и стативи. Целта на пленера е да предостави възможност за творчески обмен между различните поколения художници.

Изработените творби ще бъдат показани в изложба, която е част от проекта „Изкуство с панагюрски дъх – творчество от общността за общността“, който ще стартира на 20 октомври.Официалното откриване на изложбата „С пулса на твореца“ ще се състои на 27 октомври в Тутевата къща от 17:30 часа.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn