Йоана и Десислава Ботеви с приз „Спортист на годината“ на СУ „Св. Климент Охридски“

В две поредни години-2020 и 2021, панагюрки заслужиха признанието „Спортист на годината“ на СУ „Св. Климент Охридски“ – Йоана и Десислава Ботеви. Те са студентки в Софийския университет. Йоана завършва специалност „Право“, а Десислава е в 4 курс, специалност „Молекулярна биология“.

Това, че изучават изключително сериозни науки не им пречи да бъдат  спортисти и състезатели по тенис на маса. Те са част от отбора по тенис на маса, който представя СУ „Св. Климент Охридски“ и завоюват за университета много престижни отличия. През миналата 2020 г. Йоана беше избрана за Спортист на годината, а тази година това признание получи и Десислава за отминаващата 2021 г. Отличията бяха връчени на церемония в Студентски град. 

 

Спортният път на двете сестри започва в ТК „Панагюрище“ под ръководството и зоркото око на доказания треньор по тенис на маса – Борис Влахов. С клуба си те печелят много медали и купи от държавни и международни състезания. След започване на образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ Йоана и Десислава не спират тренировките си и се включват в отбора по тенис на маса. Техните умения и спортни постижения са забелязани от треньорите и те застават начело на отбора. Завоюват за университета купи, златни, сребърни и бронзови медали на студентските универсиади.

 

По традиция всяка година Софийският университет награждава най-изявените студенти-спортисти от различни факултети, постигнали високи резултати в спортни състезания през годината, както и отличилите се треньори. Церемонията „Спортист на годината“ се провежда за първи път през 1998 г. Оттогава всяка година номинациите „Спортист на годината” се осъществяват след направено предложение от преподавателя – треньор на съответния отбор. Най-важният критерий е успешното представяне на студента и постигнатите резултати на държавни, национални и международни състезания. Специално сформирана комисия обсъжда кандидатурите и избира студентите с най-добри постижения в съответната спортна дисциплина и най-добрия преподавател, треньор за съответната година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn