Какви качества трябва да притежава успешният жокей?

Жокеят е участник в една от най-популярните във Великобритания спортни дисциплини. Става въпрос за гонките с кучета и конните надбягвания, които представляват интерес и за залагащите в букмейкърските къщи. Тези дисциплини не са особено известни у нас от гледна точка на практикуване. Факт е обаче, че играчите в спортните платформи за залози ги познават отблизо. Останете с нас, за да получите допълнителна любопитна информация за този вид спорт и най-вече за функционалната роля на жокея в него.

Какво представлява жокеят?

Жокеят е спортният състезател, който участва в конни надбягвания. Той е специфичен играч, защото ролята му в самата дисциплина не е ексклузивна и индивидуална. Напротив, той е човекът, който „управлява“ основния състезател в конните надбягвания – конят. Разбира се, не можем да отречем, че и конят, и жокеят, разполагат със своя собствена роля в надпреварата. Без силата и уменията на единия, няма как двамата да грабнат титлата, тоест да се представляват добре на спортното събитие. Мнозина експерти в сферата на конните надбягвания дори споделят, че за да бъдат успешни, жокеят и конят буквално трябва да се слеят в едно. Това е начинът, по който се постига синергия и единство. А те, на свой ред, водят и до крайния успех. Ако искате да научите повече информация за този вид спорт, прочетете още любопитна информация, в която се разказва за органичната връзка между жокея и неговия кон в спортните надбягвания.

Какво прави един жокей добър?

Разбира се, като във всеки спорт, и в конните надбягвания са необходими опит, усърдие, всеотдайност и талант. Тези фактори важат с еднаква сила и за двата участника в състезанието – и конят, и жокеят. От друга страна, за да стане един ентусиаст жокей са необходими и пакет от допълнителни качества. Те определено биха поставили състезателя на едно по-високо от конкурентите му ниво. Нека разгледаме част от тези качества:

  • Определени физически данни. Твърди се, че твърде тежките и високи жокеи имат по-малко шансове да овладеят коня си, а и да успеят да бъдат първи в надбягванията. За животното е много по-лесно да бъде яздено от човек на ръст около метър и шестдесет сантиметра и тегло от около 60 килограма максимум. Тези параметри осигуряват невъзможността конят да бъде натоварен твърде много, както и оптималността на аеродинамиката по време на състезанието.
  • Търпение. Само по себе си това качество винаги е препоръчително в различните спортни дисциплини. То обаче има специфична функция в конните надбягвания. Много често първи стават онези коне, които са стартирали състезанието трети, четвърти, а понякога и пети. Интензивното набиране на скорост е от съществено значение за този вид спорт.
  • Хладнокръвие. И това качество е присъщо на опитните спортни играчи по принцип. За конните надбягвания функцията му е да осигури съвършена връзка между жокея и коня. При липса на такава и при неразбирателство състезанието ще бъде изгубено на сто процента.
  • Изключителна дисциплина. Жокеят така да се каже трябва да е двойно по-подготвен от който и да е друг спортен състезател. Причината е, че той носи отговорност както за своето представяне, така и за това на коня си. Ако жокеят не е дисциплиниран, той рискува да изгуби контрол по време на надпреварата. Това, разбира се, оказва пряко влияние и върху представянето на коня. Дори жокеят в последствие да възстанови своето самообладание, гаранция, че същото ще се случи и с коня няма.

Конните надбягвания представляват част от екзотичната селекция от спортове в повечето букмейкъри. Ако предпочитате да залагате на такива дисциплини, вместо на класически, на този линк можете да откриете още допълнителни възможности за интересна игра и добри печалби.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn