Какво вещае високосната година?

На прага сме на новата 2016 година, която е високосна. Смята се, че високосните години не са особено благоприятни, но дали наистина е така, или е просто суеверие?

Защо се случват високосните години?

Продължителността на високосните години е 366 дни, тоест един ден в повече от обичайните. Този ден се прибавя към най-малкия месец в годината февруари. Високосните години са начин да се привърже календарната година към астрономическата и към сезоните. Сезоните се повтарят всяка тропическата година (времето, за което Земята, въртейки се около Слънцето преминава между 2 последователни пролетни равноденствия). Това отнема около 365,2422 дни, така че при фиксиран календар с 365 дни сезоните биха се изместили. Това се избягва чрез вмъкването на един допълнителен ден, което увеличава годината на 366 дни. В юлианския и григопианския календари този допълнителен ден се добавя към февруари, който става 29 дни.

ПОВЕРИЯТА

Какво не е препоръчително да се прави през високосна година – женитби, разводи, да се строи нов дом, да се сменя работата. Не бива да се берат гъби, смята се че през годината гъбите ще съберат много негативна енергия, която ще се отрази негативно на хората. Не е желателно да се споделят плановете занапред с други хора, защото е много вероятно да не се реализират. Не трябва да се отдават или продават домашни животни, защото успехът ще напусне дома.

Все пак хората не трябва да се настройват негативно за неуспехи и бедствия. С позитивно мислене и вяра със сигурност могат да се преодолеят негативните въздействия на годината.

Oborishte.bg

 

 

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn