Какво да направим при по-дълго отсъствие от дома през празничните дни, съветват от EVN България

EVN България предлага няколко кратки и практични стъпки на своите клиенти, които планират по-дълго отсъствие от дома по време на коледните и новогодишни празници. Стъпките са лесни за изпълнение и са насочени към повишаване на информираността на клиентите относно факторите, които могат да повлияят на тяхното потребление дори и при отсъствие от дома. Стъпките включват:
– Изключете всички електроуреди, които не е необходимо да работят във ваше отсъствие. Важно е да се знае, че уреди като хладилник или фризер, които не винаги е подходящо да се изключват, ще продължат да консумират електроенергия.
– Изключете от щепсела уреди като телевизор, аудио-уредба и монитор, защото и в режим на stand-by те ще продължат да консумират електроенергия.
– Уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от ел.инсталацията на вашия имот.
– Запишете показанията на електромера си преди да заминете и сравнете данните при завръщането си.
Ако във Ваше отсъствие няма достъп до вашия електромер, можете да заявите посещение на отчетник на денонощен телефон 0700 1 7777 в удобно време, припомнят още от електроразпределителната компания. За навременна информираност клиентите си да предоставят телефонен номер или имейл, на който безплатно да получават актуална информация за стойността на месечната фактура – по SMS или имейл, известяване преди прекъсване за неплатени задължения – по SMS или имейл. Посочените SMS/имейл услуги са безплатни.

EVN България напомня, че особено през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат следните фактори:

– режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство;
– състояние на жилищната сграда/имот;
– налице ли са енергийноефективни мерки в имота/сградата;
– външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%;
– вид и брой на използваните уреди и техният клас на енергийна ефективност;
– брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището и др.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn