Кампанията за безплатна силанизация на детски зъби през 2017 г. ще продължи до 20 ноември

Поставянето на силанти на първите постоянни молари на децата между 5 и 8 години е безболезен и безвреден метод, снижаващ риска от поява на кариес с до 75 процента. Силанизирането е включено в Националната програма за профилактика на оралните заболявания, като целта е да се промени негативната тенденция от поява на кариеси в най-ранна детска възраст.

В Пазарджишка област по националната профилактична програма работят 11 лекари по дентална медицина, съобщават от Областната здравна инспекция. Д-р Дора Шишкова е стоматологът , който работи по тази кампания в Панагюрище.

При силанизирането се нанася профилактично покритие на първите постоянни зъби на децата. Идеята е да се направи гладка дъвкателна повърхност на тези зъби, така че да се елиминира зъбния кариес като се създава бариера между зъба и бактериите, които го причиняват. Поставянето не отнема повече от 10-15 минути на зъб, а ефектът е двустранен, защото при тази манипулация се прави и профилактичен преглед на зъбите на децата. Важно условие за силанизирането е новопоникналите постоянни кътници да са здрави. Процедурата е безплатна и напълно безболезнена. Единственото условие за включване в програмата е родителите да се обадят предварително на стоматолога, който извършва силанизиране, и да запишат удобен час за извършване на процедурата.

„Наблюденията от ежедневната ни практика показват, че зъбният статус на децата в Пазарджишка област не е добър, особено в населените места във високия район”, казва д-р Красимира Сариева, председател на Съюза на стоматолозите в Пазарджик.

Кампанията за безплатна силанизация на детски зъби ще продължи до 20- ти ноември в цялата страна.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn